Amb l'entrada de tot el territori de Catalunya en l'anomenada fase 3, el Govern ha recuperat les competències que van ser centralitzades per l'executiu espanyol arran de la crisi del coronavirus i ha decretat que a partir de les 12 hores d'aquesta nit quedaran sense efecte les mesures derivades de l'estat d'alarma. El president, Quim Torra, ha anunciat l'entrada a la nova "etapa de represa", que inclou l'aixecament de les restriccions de moviments pel territori de Catalunya.

Torra i els consellers de Salut, Alba Vergés, i Interior, Miquel Buch, han comparegut per explicar el decret i les condicions del Procicat, que a partir d'ara continuarà regulant la pandèmia.

Fins al 25 de juny es mantindrà el criteri dels aforaments, 50% en espais tancats i 75% en espais oberts, però a partir d'aquell moment el principi que marcarà la regulació serà la distància social. "Tothom pot identificar, quan entra en un lloc, si s'està respectant la distància social o no, si hi ha una aglomeració o no. Quan entrem en normes i restriccions la realitat ens acaba desbordant", ha argumentat Vergés: "És un canvi de concepte total, que nosaltres reclamàvem des de fa dies".

Des del Govern s'assegura que amb la nova normativa "es guanyarà en claredat". "S'acaben les fases, aquest garbuix que ens ha estat imposat", ha explicat Vergés.

1,5 m. de distància i 2,5 de superfície

Com a norma general no es marquen percentatges d'aforaments a partir del dia 25 de juny, sinó un criteri molt general en què els aforaments van associats a la distància de seguretat. En general 1,5 metres de distància entre persones, amb 2,5 metres de seguretat de superfície, amb mesures organitzatives que cadascú pugui adaptar al seu establiment. La responsabilitat és de la ciutadania, de les organitzacions i responsables de la gestió d'aquest espai, ha insistit la consellera. 

En recintes tancats es demanarà sectorialitzar l'espai, amb control d'entrada i sortida diferent, on es garanteixin les mesures higièniques i l'ús de mascaretes obligatori. Les normes bàsiques són evitar aglomeracions tant en espais petits o grans, tancat o obert.

Segons Torra, junt amb la distància social, l’ús mascareta i higiene personal seguiran sent els elements bàsics de seguretat. “Els ciutadans han d’adoptar les mesures per evitar riscos”, ha advertint. Entre aquestes mesures ha citat: la higiene freqüent de mans: evitar tossir directament a l’aire ni tocar-se la cara, nas i ulls; mantenir grups de convivència habituals estables, minimitzar els contactes socials diaris per evitar la multiplicació de possibles cadenes de transmissió, la preferència d’espais a l’aire lliure, la neteja i desinfecció de superfícies...

Ha subratllat que les persones que presentin símptomes hauran de contactar amb el sistema de Salut. “No hem superat encara l’amenaça de la Covid-19”, ha alertat per cridar a mantenir la màxima protecció i instar a la solidaritat amb la resta de la societat i, en particular, amb els col·lectius més vulnerables..

 

Vergés ha subratllat que el funcionament d'aquesta nova situació depèn "absolutament" del comportament ciutadà. "Catalunya ha tingut un comportament més que exemplar en aquests tres mesos a l'hora de demanar un confinament a les persones", ha insistit:

La regulació base a partir d'avui, segons Vergés, es manté també al voltant de l'ús de mascareta obligatòria quan s'estigui en espais tancats o no es pugui garantir la distància de seguretat, preferència per activitats a l'aire lliure. "Podem fer-ho tot però solidaritzem-nos amb aquelles persones més vulnerables", ha insistit repetidament. Podran obrir els parcs infantils però "amb màxima responsabilitat, distància, mascareta".

A preguntes dels periodistes, Torra ha admès que de cara al mes de setembre el "repte formidable" és garantir l'ensenyament presencial a les escoles. "Els nostres nois i noies començaran l'escola i hi seran", ha assegurat.

La consellera ha assegurat que el sistema públic de Salut ha sortit reforçat d'aquesta crisi i que Salut vol tenir la capacitat per detectar el més aviat possible els nous brots que puguin sorgir. Ha insistit que el virus no ha desaparegut. Això no obstant, ha explicat que la resposta a un nou brot no té perquè ser un nou confinament. 

En qualsevol cas, Torra ha assegurat que no li "tremolarà la mà" per adoptar les mesures necessàries.

Davant de les preguntes plantejades en la roda de prems, ha insistit que hauria estat millor que el Govern espanyol no hagués centralitzat. "Ens sembla que s'hauria pogut fer d'una manera molt i molt diferent. Hem estat sempre fent propostes propositives", ha insistit: "Crec que un altre estat d'alarma era possible".