L’exèrcit espanyol ja té previstes les primeres actuacions a Catalunya. Després de cinc dies d’estat d’alarma pel coronavirus, efectius de les forces armades espanyoles iniciaran aquest mateix dijous les primeres accions en territori català. Segons ha informat el cap de l’Estat Major de la Defensa, Miguel Ángel Villarroya, els militars realitzaran “desinfeccions” al port de Barcelona i a l’aeroport del Prat, així com en altres ports i aeroports de l’Estat. El JEMAD ha recordat que "és una guerra de tots els espanyols". Una guerra "sense armes", això sí.

 

En la roda de premsa posterior al comitè de gestió tècnica del coronavirus, Miguel Ángel Villaroya ha detallat l’ampliació de l’anomenada Operació Balmis, per la qual l’exèrcit es desplega en la lluita contra la pandèmia. En aquests moments la presència militar ja s’estén a 59 ciutats de tot l’Estat, amb un contingent de fins a 2.622 efectius. Entre les noves actuacions, destaquen les “desinfeccions” en ports com els de Barcelona, Algesires o Castelló. El mateix faran en aeroports com el Prat, Barajas o el de Gran Canària.

“S’està realitzant exactament el mateix que en altres comunitats autònomes”, ha dit Villarroya en relació a territoris com Catalunya o el País Basc. “No hi ha territoris diferenciats”, ha deixat clar.

En la seva intervenció des del Palau de la Moncloa, el JEMAD ha avisat que aquesta és “una guerra de tots els espanyols” i que, per tant, “tots hi estem involucrats”, incloses les forces armades. Ha subratllat que "les nostres patrulles també es dediquen a ajudar els col·lectius més vulnerables". El cap de l’Estat Major de la Defensa ha arribat a definir la lluita contra la pandèmia del coronavirus com una “contesa bèl·lica sense armes”.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món