El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida a les poblacions catalanes perquè blindin els accessos per evitar que hi hagi desplaçaments "innecessaris" a segones residències durant aquests dies de Setmana Santa com a mesura per guanyar la batalla al coronavirus.

En una entrevista a El Món a Rac1, el president ha demanat a tota la població "compromís, esforç solidari i sacrificis compartits" i ha alertat que marxar a una segona residència pot "posar en perill els altres". Per això ha insistit que "no podem posar un mosso darrere de cada família catalana", i ha demanat que allà on no hi arriba la policia siguin els mateixos ajuntaments els que posin mesures per evitar desplaçaments.

Catorze milions de mascaretes

Així mateix, Torra ha anunciat que aviat Catalunya disposarà de "catorze milions de mascaretes", de manera que "ja no es veuran més rètols a les farmàcies indicant que no en queden". En concret, ha informat que estaran disponibles el 14 d’abril i que es repartiran a través de la targeta sanitària. A més, ha insistit que en la situació actual és una "epopeia" trobar material sanitari, tot assegurant que personalment s’havia trobat en la necessitat de "passar un dia sencer buscant bates".

"Nosaltres no som dels que sortim a fer-nos fotos amb els avions quan arriba el material sanitari", ha assenyalat el president, per insistir que en aquest moment cal "màxim rigor, perquè no ens podem permetre un segon rebrot".

Igualment, Torra ha assenyalat que ara la prioritat es "conèixer amb més tests quina és la situació real de la població", i ha advertit que sortir de l'estat d'alarma serà "delicat", perquè encara és "molt difícil plantejar-se el desconfinament".

"La millor vacuna és quedar-se a casa", ha insistit el president de la Generalitat, que ha assegurat que en aquests moments, "tothom està fent tot el que pot", per acceptar que "es pot encertar més o menys". "No em sembla que ara s'hagi de dir que el virus està sota control", ha admès Torra, que ha insistit que en les darreres setmanes, "el sistema sanitari ha sigut capaç de doblar les UCI", malgrat reconèixer que "el sistema sociosanitari no estava tan ben preparat".

"Els pressupostos ara no serveixen"

Respecte a la situació dels pressupostos i la legislatura, Torra ha indicat que, malgrat que els comptes previstos "ara no serveixen", almenys quan es puguin aprovar donaran "un marc" per poder actuar evitant burocràcia innecessària en una situació de crisi. Així mateix, ha assenyalat que respecte a l’estabilitat del Govern, "ara pensem a salvar vides, això és el que preocupa ara de la legislatura".

Torra també ha tingut unes paraules sobre les pressions del Tribunal Suprem per tractar d’impedir que els presos amb beneficis penitenciaris com el 100.2, situació en què es troben els presos polítics, puguin passar el confinament a domicili, per afirmar que "a l'Estat espanyol no es troba justícia i s'ha d'anar a Europa".

A més, el president ha demanat que l’ús de guants i mascaretes sigui obligatori, tot recordant que "de tot el subministrament que té Catalunya, el 90% l'ha portat la Generalitat i el 10% l'Estat". Finalment Torra ha defugit polèmiques sobre la presència de militars espanyols a Catalunya tot assegurant que "sempre que l'exèrcit ha vingut a fer una tasca útil li hem donat la benvinguda i les gràcies".