El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha volgut ser sincer sobre la situació del coronavirus a les residències de gent gran. En una compareixença telemàtica al Parlament ha començat el seu discurs amb tota una declaració de sinceritat: "No estàvem preparats per a aquesta situació, s'ha de ser clar i honest". Les residències catalanes ja registren 1.047 morts des del 15 de març i 1.096 casos positius confirmats.

Les xifres criden a la reflexió, però el conseller també destaca l'excepcionalitat: "Són moments durs per a tothom i això ens portarà a una revisió necessària del model d'afers socials que tenim".

Per això demana que el replantejament sigui global: "Tothom volia proximitat, que les residències fossin llars i no hospitals, però la Covid-19 fa tornar a pensar el model residencial del país". I ha justificat que el repartiment de competències és desigual: "Està al 85%-15%, i no en un repartiment per igual".

El Homrani també destaca que "tothom s'hi està deixant la pell" i fa una crida perquè hi hagi un reconeixement als professionals sanitaris, però també a tots els sectors socials. Per tot plegat demana "més protecció per als professionals" i destaca l'error "en la compra d'EPI" que es va fer sense garantia europea per part del govern espanyol de Pedro Sánchez.

Sobre el futur més immediat, el conseller avisa: "La situació no tornarà a la normalitat i a curt termini es poden donar possibles rebrots que hem de veure com poden afectar".