Quantes vides s'ha endut realment el coronavirus a Espanya des que va entrar al país? És la pregunta del milió de dòlars, i la resposta és incerta. Fins i tot el màxim responsable de l'equip tècnic de la Moncloa, Fernando Simón, ha reconegut que "la xifra real de morts és molt difícil de conèixer". Segons el balanç oficial del ministeri de Sanitat, que actualitza cada dia el recompte de morts, n'hi ha ja 19.130. Aquest càlcul, però, incorpora només aquells qui traspassen en hospitals i no els que ho fan en residències o en domicilis particulars. Des d'ahir, el govern català publica també les xifres de defuncions de Covid-19 fora dels centres hospitalaris, però el còmput de l'Estat els exclou. 

El canvi de mètode de càlcul del Departament de Salut, que s'amplia amb les dades que aporten les funeràries, ha evidenciat que els morts reals són el doble del que s'havia anat dient fins ara. N'hi ha més de 7.000. El recull de dades que facilita cada dia el ministeri de Sanitat s'elabora a partir de les dades que la nit abans els traslladen cadascuna de les comunitats autònomes. I el govern català va enviar el que, segons afirma, li demana el ministeri, que són només les defuncions hospitalàries, és a dir, 3.855 i no 7.097. 

Preguntat per aquest fet, Simón ha apuntat que ho haurà de discutir el nou métode amb la Generalitat, perquè no sap del cert si tots els casos "tenen una diagnosi prèvia de coronavirus". Així mateix ha assenyalat que és difícil precisar si la raó final d'una defunció d'algú que dóna positiu és o no el coronavirus. És a dir, si mor amb Covid-19 o pel Covid-19.  

Les estadístiques oficials, per tant, no contemplen el nombre real de morts, que per desgràcia no es produeixen només en hospitals. Des de la Comunitat de Madrid afirmen que quan envien les dades al ministeri, des de fa uns dies adjunten també el nombre de víctimes mortals en residències, però que el govern espanyol les exclou del recompte. 

Segons explica el comitè de gestió tècnica del coronavirus quan se'ls pregunta sobre què inclou la taula que publiquen cada dia, es compten "tots els morts amb diagnòstic confirmat".