Caiguda per a l'esperança. Entre ahir i avui han mort a Espanya 268 persones amb coronavirus. Són moltíssimes, massa, però vist amb perspectiva es tracta de la xifra més baixa de defuncions diàries des de fa més d'un mes, concretament des del 20 de març. El total de víctimes mortals a l'Estat és de 24.543.

Amb aquestes dades, la taxa d'avenç de la letalitat de la Covid-19 a Espanya se situa a la seva cota més baixa des que va arribar la malaltia, a l'1,1%. Pel que fa a la propagació, un aspecte clau per anar avançant en les fases progressives del pla de desconfinament, s'estabilitza a l'entorn de l'1%, que és l'objectiu que s'ha fixat el ministeri de Sanitat. En les últimes 24 hores s'han diagnosticat 1.309 positius amb proves PCR, les que detecten la presència activa del virus. Des de fa dies, el govern espanyol només aporta la dada dels casos detectats per PCR, avui un total de 213.435, però no facilita el total acumulat, que hauria d'incloure també els positius en la prova d'anticossos. 

En les darreres hores, a més, s'han produït el doble d'altes que de morts. Concretament, entre ahir i avui han superat la malaltia 3.103 pacients, cosa que eleva el total de recuperacions des de l'inici de la pandèmia a 112.050. 

Ajustant dades

Es fa dífícil poder fer una anàlisi acurada de les dades del govern espanyol, que ha hagut d'anar reajustant els càlculs a mesura que avançava la pandèmia. Quan va començar tot, les comunitats autònomes tenien mètodes de recollida de dades diferents entre elles i el ministeri de Sanitat ha revisat i modificat alguns dels paràmetres. Això fa que les xifres es desquadrin. 

Així, per exemple, ahir dimecres la dada de nous morts no concordava amb la diferència en relació al dia anterior. El ministeri fixava l'augment en 325, però la resta entre el total acumulat dimarts (23.822) i dimecres (24.275) era superior, de 453. L'explicació, que Galícia havia reportat 128 defuncions acumulades que no havia notificat fins ara, produïdes en centres sociosanitaris i que fins ahir no s'havien comptabilitzat. 

Tampoc no casen les dades que cada nit fa públiques la Generalitat amb les que aporta l'Estat. Això passa perquè el ministeri de Sanitat només recull a les seves taules els morts als quals s'ha fet un test per comprovar que estaven infectats de Covid-19. En canvi, el govern català suma també els casos sospitosos a qui no s'ha fet un test però que presentaven tots els símptomes. 

Hi haurà ampliació