Des que Pedro Sánchez va decretar l'estat d'alarma ara fa 13 dies, el nombre de morts per coronavirus a Espanya s'ha multiplicat per més de 35. Si el 14 de març n'hi havia 136, ara en són ja 4.858. En les últimes 24 hores han perdut la vida a l'Estat 769 malalts de Covid-19. La xifra situa Espanya com el segon país del món amb més mortalitat per la pandèmia, només per darrere d'Itàlia. El balanç del dia és un gerro d'aigua freda per al govern espanyol, que ahir es mostrava optimista perquè el nombre diari de defuncions havia baixat en relació al dia anterior. Avui, la corba torna a pujar i és el dia amb més mortalitat des que va començar la crisi sanitària

WhatsApp Image 2020 03 27 at 11.39.33

En espera que arribi de la Xina la comanda promesa de tests ràpids —que no siguin defectuosos com la primera remesa que ha hagut de tornar el ministeri— que permetrà generalitzar les proves i identificar més casos, l'últim recompte del govern espanyol segueix detectant un repunt important de contagis. Avui hi ha a Espanya, com a mínim, 64.059 infectats, sense comptar la infinitat de contagiats que no s'han pogut diagnosticar encara. En només un dia el virus s'ha estès a 7.871 persones més. L'augment és una mica més baix que ahir i situa el ritme de nous contagis al 14%. Agafant-se a aquest percentatge —que no pot ser real perquè no es fan proves a tota la ciutadania—, el ministeri parla de "dades favorables"

Enmig de tanta negror, la dada positiva són els malats recuperats. Cada dia en són més. En només 24 hores s'han curat del Covid-19 1.648 persones. Des de l'entrada del virus a Espanya, 9.357. A les UCI d'arreu de l'Estat hi ha 4.165 pacients crítics ingressats. 

Des de començaments d'aquesta segona setmana de confinament que els màxims responsables de Sanitat, des del ministre al cap tècnic, defensen públicament que Espanya és a punt d'arribar al pic de la pandèmia. Un pronòstic que cal agafar amb pinces. L'evolució dels propers dies serà clau. Si bé els nous contagis diaris han baixat tímidament, no passa el mateix amb els morts. Així que, davant de tot, prudència.  

El 42% de nous morts, a Madrid

El gruix de malalts de coronavirus que han traspassat entre ahir i avui es concentra a Madrid, que en les últimes hores n'ha sumat 322, situant-se als 2.412. Només a Madrid han mort més persones per Covid-19 que a tot l'Iran. La capital espanyola acumula la meitat de defuncions de l'Estat. 

Catalunya va al darrere. És la segona comunitat autònoma amb més casos i amb més vides perdudes. 208 pacients han mort des d'ahir en hospitals catalans. Ja en són 880 des de l'inici de la pandèmia. 

El primer positiu va detectar-se a Espanya fa set setmanes, l'1 de febrer, a la Gomera. No va ser fins 24 dies després que va confirmar-se el primer cas a Catalunya, fa poc més d'un mes