El govern de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat que els crematoris estan col·lapsats per l'allau de morts per coronavirus. Així doncs, el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha anunciat que a partir de demà es limita aquest servei i a canvi s'ofereix la possibilitat d'enterrar els difunts de forma provisional. La incineració es faria al cap de dos anys de forma totalment gratuïta per als familiars.

En la darrera setmana, els serveis funeraris arriben a una mitjana de 200 diaris. Badia ha remarcat que aquests corresponen a l'àrea metropolitana, ja que Barcelona "presta un servei amb una dimensió més àmplia i són totes aquelles funeràries i cementiris que operen també per a ciutadans de fora".

Més demanda

La capacitat màxima a la qual es pot arribar és de 230, repartits en 80 per cremació i 150 per enterrament. Ara bé, Badia subratlla que "el que la població demana amb un augment significatiu és el servei de cremació". Així doncs, la demanda s'ha disparat del 54% al 78% i se'ls fa impossible "prestar aquest servei ara mateix".

Des de l'ajuntament de Barcelona asseguren que el temps d'espera pot anar d'una setmana a deu dies i es vol evitar arribar al mes. Però no descarten que "a partir d'aquest dimecres alguns ja no es puguin acceptar" pel col·lapse total.

Així doncs, la solució que plantegen és l'enterrament. Badia ha explicat que aquesta alternativa ja s'ha posat en coneixement del govern de la Generalitat i que, en principi, els familiars del difunt podran escollir el cementiri on vulgui ser enterrat fins a poder-lo incinerar.

D'altra banda, també es preveu que s'instal·li un cinquè forn de cremació d'aquí a deu dies. Se sumarà als quatre que ja hi ha al cementiri de Montjuïc i serà un "suport extra" que podrà donar una dotzena de serveis més diaris.