Quina “confiança” mereix als espanyols la política que està duent a terme el govern de Pedro Sánchez contra el coronavirus? Un sondeig especial del CIS, fet públic aquest dimecres, aporta una mica de llum al respecte. Els detractors són més que els partidaris. Fins al 47,8% dels enquestats suspèn la gestió de l’executiu central, mentre el 45,6% l’aprova. L’enquesta, realitzada entre el 30 de març i el 7 d’abril, ha estat feta exclusivament per telèfon amb una mostra de 3.000 persones.

D’aquesta manera, preguntats per “la política que està seguint el govern espanyol actual contra el Covid-19 en el seu conjunt”, la desconfiança és la tònica dominant. A una banda, al 29,8% dels enquestats “li mereix poca confiança” i al 18% “no li mereix cap confiança”. A l’altra banda, al 10,5% dels espanyols “li mereix molta confiança” i al 36% “li mereix bastant confiança”. En el bell mig, amb el 4,8%, hi ha els qui qualifiquen la gestió de l’executiu de coalició com a “regular”.

La pandèmia també passa factura al president Pedro Sánchez en particular, que rep de valent per part dels enquestats. La majoria, el 60% dels espanyols, no confia en ell. Concretament, el 31,9% li té “poca confiança” i el 28,1% “cap confiança”. A l’altra banda, el 39% encara confia en el president espanyol: el 7,4% li té “molta confiança” i el 31,6% “bastant confiança”.

La realitat, però, és que els espanyols tampoc no confien en un govern alternatiu. Preguntats sobre un hipotètic govern espanyol presidit pel cap de l’oposició, Pablo Casado, es mostren tant o més pessimistes. Interrogats sobre si es farien les coses millor o pitjor, el 46,6% creu que “pràcticament igual”. El 22,9% fins i tot creu que es faria “una mica pitjor” o “molt pitjor”. Només el 18,5% opina que es faria “una mica millor” o “molt millor”.

Unitat dels polítics

En plena discussió sobre els pactes de la Moncloa 2.0, els enquestats també reclamen unitat a tots els dirigents polítics. Fins a un 87,8% dels espanyols “creu que ara cal donar suport al govern espanyol i deixar les crítiques per un altre moment”. Per contra, només el 10% de les persones sondejades “creu que cal continuar fent totes les crítiques que considerin oportunes”. En la mateixa línia, el 91,4% defensa que en aquests moments “és millor que s’intentin grans acords” entre totes les formacions.

Confinament com el xinès

Fins al 87,3% dels espanyols considera “necessàries” o “molt necessàries” les mesures de confinament que s’han adoptat a Espanya. Per altra banda, fins al 58,3% considera que les mesures adoptades són suficients, i el 39,1% demana que siguin “més estrictes”. No obstant això, el baròmetre també mostra una aposta per un model com el xinès, de no permetre sortir al carrer i que medicines i aliments siguin repartits per personal especialitzat. Fins al 57,7% hi estaria d’acord, mentre el 38,6% s’hi oposaria.

Majoria per la centralització

Preguntats sobre si “en aquests moments és el govern d’Espanya el que ha de prendre les mesures per combatre el Covid-19”, o si haurien de ser els governs autonòmics, una àmplia majoria dels enquestats aposta per la via de la centralització. Fins al 73,3% dels enquestats consideren que ha de ser l’executiu central, i el 20,7% opina que s’hauria de deixar en mans de les autonomies.

Preocupació per l’economia

Les advertències sobre les conseqüències econòmiques ja arriben des d’organismes internacionals com l’FMI. I els ciutadans també ho perceben. Preguntats sobre com creuen que seran les conseqüències econòmiques i laborals que deixarà la pandèmia, el 80,3% creu que seran “molt greus” i el 17% “una mica greus”.

La majoria reclama més informació

Preguntats sobre si “la informació que estan donant el govern espanyol i els responsables del tema sobre el Covid-19 és suficient”, el 43,4% considera que sí, que la informació que s’està proporcionant és suficient. En canvi, a la majoria d’enquestats, fins al 54,5%, “li agradaria tenir més informació” sobre la pandèmia.

La bona notícia

Entre les dades del baròmetre especial del CIS també hi ha racó per a l’optimisme. Pel que fa a les “possibilitats de guanyar aquesta batalla” contra el virus, el 35,3% és “molt optimista” i el 51,2% és “bastant optimista”. Només el 16,4% es mostra “poc optimista” i el 2,2% “gens optimista”. El 91% dels espanyols porta "molt bé" o "raonablement bé" el confinament domiciliari.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món