Els CDR de Catalunya, conjuntament amb altres grups independentistes, s'han reactivat per dur a terme la primera acció conjunta des que va començar la pandèmia del coronavirus. Des de diferents punts del territori han protestat contra la gestió de l'estat d'alarma, el confinament i la desescalada del govern espanyol i reclamen el retorn de les competències a la Generalitat de Catalunya.

CDR recentralització estat alarma - cforment

En un manifest al qual ha tingut accés El Nacional, els CDR consideren que tant les administracions com els polítics "han deixat de banda el poble, han retallat els drets i han aprofitat l'estat d'alarma per recentralitzar el poder i precaritzar encara més el suposat Estat de les autonomies".

Acció CDR estat d'alarma recentralització

Lamenten també que s'hagi dut a terme una "neteja de la imatge de l'exèrcit espanyol" encomanant-los tasques que es podien fer des de Catalunya a través d'una contractació de serveis o de les empreses públiques ja vinculades a l'administració catalana. 

Acció CDR estat d'alarma recentralització

Amb aquesta primera acció, els CDR volen denunciar que les mesures preses durant la pandèmia "han estat del tot insuficients" i que les administracions "han estat més pendents de no perjudicar les grans empreses" que de donar recursos i eines a la ciutadania. 

Acció CDR estat d'alarma recentralització

En l'escrit, el Comitè denuncia la repressió policial i que els poders públics han aprofitat la crisi per retallar drets i "reprimir la xarxa de suport mutu" que se solidaritza i procura pels veïns més propers, sempre tenint en compte les mesures higièniques i de seguretat decretades. En aquest sentit, expliquen que en diverses ocasions els agents de seguretat han colpejat "de manera brutal" intergrants d'aquestes xarxes de suport com a activistes individuals i que —encara que s'hagin saltat el confinament— "els han imposat multes desproporcionades". 

Acció CDR estat d'alarma recentralització

Accions i talls suspesos pel coronavirus

El CDR van anunciar el 13 de març que aixecaven els talls que feien diàriament a les capitals catalanes, com el de l'avinguda Meridiana de Barcelona o el que es feia diàriament a la cruïlla entre els carrers Emili Grahit i Barcelona a Girona, per evitar un possible contagi per coronavirus. En una publicació a les seves xarxes socials, van assenyalar que es tractava d'una decisió presa per motius de "seguretat" com a conseqüència de la pandèmia que es viu a tot Catalunya. Tot i això, el CDR van deixar clar que es tracta d'una interrupció "temporal" i que tornaran a tallar les vies quan finalitzi l'estat d'alarma "imposat pel govern espanyol".

Acció CDR estat d'alarma recentralització

Durant aquestes setmanes, les accions reivindicatives públiques s'han vist minimitzades. Ara bé, els CDR han participat en múltiples iniciatives socials, com la crida als catalans a penjar pancartes reivindicatives en defensa de la sanitat pública i contra les retallades als balcons. La iniciativa, difosa a les xarxes, pretén que els balcons de Catalunya llueixin cartells i consignes "per una salut al servei de les persones 100% pública i universal", i en contra de "privatitzar i retallar la sanitat" perquè això "mata". "No podem permetre que ens retallin més la vida!", diuen al manifest que estan difonent.

Acció CDR estat d'alarma recentralització

Els grups de defensa també van alçar la veu per l'aprovació dels pressupostos del Govern. Creuen que els comptes aprovats al Parlament són "autonomistes i insuficients" en plena emergència sanitària i social. En un comunicat, afegexien que no garanteixen uns serveis públics de qualitat i que no reverteixen les retallades. Els CDR denuncien que els mateixos que han aprovat els pressupostos han permès "el desplegament de l'exèrcit invasor" als carrers i han acceptat un estat d'alarma que imposa "control social sense precedents, que suposa de facto un estat policial".

Acció CDR estat d'alarma recentralització

Segons els activistes, "les morts per la Covid-19 han servit de cortina de fum per a aquells que han renunciat a implementar el mandat de l'1-O".