Era un secret a veus però amb els deures fets, la vicepresidenta espanyola Nadia Calviño ho ha confirmat: "L'impacte a curt termini està sent major que l'anterior crisi del 2008. S'està produint un profund schock de la demanda global i la paralització de les decisions d'inversió".

caiguda PIB

Per això la previsió és una caiguda del 9,2% del PIB aquest any que estima un repunt del 6,8% a partir del 2021. I pel que fa a la taxa d'atur arribarà a un màxim del 19% i un lleuger descens l'any que ve al 17,2%. Per tot plegat, Calviño llança un avís: "És la major caiguda trimestral de la sèria històrica i segurament els resultats seran molt durs".

perspectives macroeconomiques

El model de caiguda econòmica també és rellevant per fer-nos una idea de com es viurà l'impacte a la nostra societat. Hi ha tres models, en forma de V, U o L i en el cas espanyol seria el primer. La forma més recomanada pels economistes és la U i en aquest cas el model V és una frenada en sec de l'economia però el retorn a la normalitat també és ràpid. Malgrat tot, els experts adverteixen d'un impacte major del que s'esperava. A més, la vicepresidenta Calviño ja ha avisat que la "pendent positiva de recuperació serà més suau".

v asimetrica recuperacioEn termes globals, Espanya se situarà com una de les economies més afectades de la zona euro amb una caiguda del 8% enguany tan sols per davant d'Itàlia amb el 9,1% i lluny de les dades que es preveuen a Alemanya amb el 7% o França, 7,2%. Malgrat tot, la Unió Europea patirà més l'impacte que els Estats Units on s'estima un 5,2%. Una de les explicacions rau en la caiguda del dèficit públic amb un 10,34% negatiu del PIB respecte el -2,82% que es registrava només un any abans, el 2019.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha volgut donar un missatge de calma. La realitat és una estimació més negativa que la del 2008 però ha assegurat "que no es deixarà ningú enrere i aquesta crisi no provocarà les desigualtats" d'aleshores. Han enviat un missatge de calma per les empreses, pimes i autònoms i Calviño ha posat com a exemple que "no estan pagant les cotitzacions". No obstant, s'ha de recordar que a dia d'avui es continuen passant els rebuts i les prestacions als treballadors encara no han arribat i durant la roda de premsa no han donat cap mena de resposta quan se'ls ha preguntat per aquest tema.

Com afectarà a les comunitats autònomes?

La ministra Montero ha avançat que les comunitats autònomes "rebran la major financiació de la història" amb una actualització de les entregues de 2.867 milions d'euros. Però demana que tots els presidents autonòmics es mentalitzin: "Ens queden mesos durs". Aquesta mesura forma part de tota la previsió que suposarà l'impacte del coronavirus, en total 138.923 milions d'euros en mesures. Altres destacades seran la sanitat amb un crèdit extraordinari de 1.400 milions d'euros, els ERTES amb 17.894M o les baixes laborals en 1.355M.

CCAA