La consellera de Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha reiterat la directriu catalana a partir d'ara: "El president Torra ha dit que només podem donar suport a l'estat d'alarma si hi ha un retorn de les competències i podem gestionar la crisi des de Catalunya". Així doncs, no perden l'esperança que el desconfinament es faci escoltant els criteris dels governs autonòmics i espera "que això sigui una realitat", d'acord amb la darrera trobada que el president espanyol Pedro Sánchez va tenir amb totes les comunitats.

En una entrevista a Rac1, Budó també ha ressaltat que la recuperació econòmica es podrà dur a terme amb una injecció de liquiditat immediata que s'ha pressupostat amb 4.000 milions d'euros. Una xifra que, de moment, està lluny dels 2.867 milions que la vicepresidenta espanyola, Nadia Calviño, va anunciar ahir que hi destinarien. Calcular exàctament el cost de la covid-19 també dependrà de la recuperació econòmica i el temps en què això torni al seu màxim rendiment. Budó demana que es "comenci a reactivar" i avisa que el que passarà demà, amb l'inici de la primera fase de la desescalada, "és important ja que cal ser molt solidaris perquè aquesta decisió no s'hagi de fer enrere".

En l'anàlisi del comportament de la ciutadania, des del govern de Catalunya coincideixen amb l'aprovació que també fa el govern espanyol i felicita l'actitud general: "Jo crec que majoritàriament la gent ho va fer bé, respectant les franges horàries. No és el mateix un municipi petit o mitjà com una gran ciutat, on es va veure més densitat. Però això és lògic". Budó aprova l'actitud de la ciutadania de Barcelona però avisa sobre les imatges d'aglomeracions que es van veure en algunes vies principals: "És lògic que en les grans ciutats, com Barcelona, es veiés una gran densitat de població. És cert que hi ha algunes imatges que hauríem d'evitar que es tornessin a repetir".