L’ordre del ministre Illa és “d’obligat compliment” per a totes les comunitats, encara que hi votessin en contra. Què farà, doncs, la Comunitat de Madrid? Avui per fi la presidenta Isabel Díaz Ayuso ha aclarit la incògnita durant la sessió de control a l'Assemblea de Madrid. “Aquesta comunitat no està en rebel·lia, aquest govern no està en rebel·lia”, ha deixat clar la dirigent conservadora per deixar enrere les especulacions. “Complirem totes les ordres perquè no som com els seus socis independentistes”, ha afegit. Això sí, ha avançat que “anirem novament als tribunals”, com ja van fer al maig quan se’ls va denegar el canvi de fase. Ho farà “en defensa dels interessos legítims dels madrilenys”.

El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat aquest matí l'acord del Consell Interterritorial de Salut, aprovat ahir amb el vot en contra de cinc comunitats, entre elles la Comunitat de Madrid i Catalunya. L'ordre, però, va ser notificada ahir a la nit a totes les comunitats autònomes. L'única que de moment està afectada, Madrid, té des de llavors 48 hores per a aplicar les mesures. Són deu els municipis afectats avui, tots a la Comunitat de Madrid. Són la mateixa capital espanyola, Getafe, Fuenlabrada, Alcorcón, Parla, Alcobendas, Alcalá de Henares, Leganés, Móstoles i Torrejón de Ardoz.

Segons el document aprovat, haurà d'aplicar unes mesures "mínimes". Entre aquestes, el tancament perimetral, menys per a aquelles activitats permeses, la reducció de trobades a sis persones o el tancament de locals comercials —inclosos bars— a les deu de la nit amb un aforament del 50%; en les terrasses, aquest aforament serà del 60%.

Després de la Interterritorial, el conseller de Salut madrileny, Enrique Ruiz Escudero, va denunciar que el document aprovat no tenia "validesa jurídica" segons el mateix reglament de la Interterritorial. “Aquesta mesura que avui ha anunciat que diu que es publicarà al BOE no ha estat aprovada per consens. Requereix uns consensos que no han existit", justificava. No va aclarir si l'acatarien o no. Avui ho ha fet la presidenta Ayuso, i fent servir novament els independentistes com a boc expiatori.

Almeida: "Intervenció unilateral"

Per la seva part, José Luis Martínez-Almeida ha acusat el govern espanyol d'haver "intervingut unilateralment" la Comunitat de Madrid a través del BOE. L'alcalde de la capital espanyola ha lamentat que amb l'ordre del Ministeri de Sanitat es "trenca la possibilitat d'acord" perseguida per la Puerta del Sol. El dirigent popular ha assegurat que Pedro Sánchez i Salvador Illa són els qui han de donar explicacions perquè són els qui han canviat de criteri.