El president del PP català, Alejandro Fernández, creu que el Govern acabarà obeint el pla de desconfinament de l'Estat tot i que faci "una mica de teatre". En una entrevista amb l'ACN, ha assegurat que "el separatisme es troba incòmode en la pandèmia" perquè "el seu discurs no troba sortida en un moment en el qual tothom demana unitat i solidaritat" i ha criticat que la Generalitat transmeti "missatges que busquen una línia de confrontació ideològica" amb l'Estat, com la referència del conseller d'Interior, Miquel Buch, a la Guerra de Successió pels 1,714 milions de mascaretes que el Ministeri de Sanitat va enviar a Catalunya, o el fet que la consellera de Presidència, Meritxell Budó, digués que una Catalunya independent s'hauria confinat abans.

El dirigent popular ha retret a la portaveu del Govern que aquesta afirmació "no es correspon amb el que va fer", ja que quan el president de la Generalitat, Quim Torra, demanava el confinament "Buch aprovava un decret perquè les discoteques poguessin obrir a un terç de la seva capacitat" i la consellera de Salut, Alba Vergés, "encara parlava de portar els nens al parc". "La gestió del dia a dia per part del Govern de Catalunya ha fet la sensació que traslladava el missatge contrari al que traslladava el govern d'Espanya", ha apuntat.

Pel que fa a la sortida dels nens de casa, que s'autoritzarà a partir de diumenge per als menors de 14 anys, Fernández ha dit que tot i no ser "un expert en la matèria" és una qüestió de "sentit comú". "Jo no sé si s'ha de deixar els nens o no sortir, però sí tinc clar que si se'ls deixa sortir molt millor que ho facin acompanyats dels pares en un curt passeig als voltants de casa", i no per anar a comprar amb els progenitors, com proposava inicialment el govern espanyol. "Era una mesura que de totes totes sonava delirant", ha opinat Fernández, que ha afegit que el mateix govern espanyol "es va adonar del ridícul que feien".

Sánchez "flirteja" amb la censura

El líder del PP Català també s'ha referit a les polèmiques declaracions del general de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago, que ahir diumenge va dir que treballen per "minimitzar el clima contrari" al govern espanyol. Tot i que des de La Moncloa s'ha negat tal instrucció, "sempre ha quedat molt clar el respecte per les ordres que tenen els guàrdies civils", ha assegurat Fernández. "Per tant, si va traslladar aquell missatge és perquè algú li havia donat aquella instrucció", ha conclòs.

Això, sumat al fet que el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) preguntés si cal controlar la informació, respon al fet que el govern espanyol ha "flirtejat" per "intentar colar algun tipus de mecanisme de control fregant la política autoritària de censura mediàtica". Finalment, ha afegit Fernández, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha hagut de "ficar al calaix les seves previsions inicials".

El reglament del Parlament

Fernández serà un dels 21 diputats que divendres aniran al ple del Parlament en què s'han de votar els pressupostos de la Generalitat de 2020. El fet que se celebri aquesta sessió ja demostra, segons el popular, que "amb la reglamentació actual el Parlament pot funcionar perfectament". S'hi ha referit arran de la insistència de JxCat per modificar el reglament de la cambra, que creu que busca una futura investidura de Carles Puigdemont a distància.

Tot i que l'independentisme manté que tal reforma seria per adaptar la cambra catalana a les noves tecnologies per a situacions com la pandèmia de coronavirus, Fernández sosté que JxCat vol "aprofitar la crisi" per facilitar una futura investidura de l'expresident de la Generalitat. "A dia d'avui és evident que Puigdemont no podria ser president perquè és eurodiputat, però si es fan eleccions ben aviat i ell va a les llistes electorals, la reforma del vot telemàtic volen fer-la amb aquesta excusa", ha afirmat.

Badalona: la CUP o Albiol

Després que el ja exalcalde de Badalona Àlex Pastor dimitís ahir dimecres, un dia després de ser detingut per saltar-se el confinament i conduir ebri per Barcelona, el dirigent popular ha celebrat que "s'obre una oportunitat" per a Xavier García Albiol, líder del PP al consistori badaloní. "La pilota és a la teulada del PSC, que no té ara mateix una majoria per assumir l'Alcaldia i que crec que seria el moment de corregir l'error que va ser el govern tan inestable de Badalona" després de les eleccions del 2019. Fernández ha recordat que el PP d'Albiol va ser primera força i que, per tant, els socialistes "hauran de decidir si fan alcaldessa la senyora de la CUP o la força més votada".