El popular Xavier García Albiol ha criticat durament les paraules del cap de l'Estat Major de la Guàrdia Civil, el general José Manuel Santiago. Durant la roda de premsa diària del comitè tècnic de gestió de l'estat espanyol per fer front al coronavirus, Santiago ha fixat com un dels objectius de la Guàrdia Civil "minimitzar el clima contrari a la gestió de crisi per part del govern" de Pedro Sánchez.

Unes declaracions que ja han rebut crítiques del PP i Vox, especialment la d'Albiol: "Em sento molt orgullós del treball de la Guàrdia Civil i sempre he estat al seu costat, però el que ha dit avui aquest general del cos produeix vergonya, trepitja el bon nom de la Guàrdia Civil i és un escàndol per a qualsevol democràcia. Sánchez ho està pervertint tot".

També s'ha sumat a la crítica la portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo: "Una prova dramàtica de la capacitat del govern espanyol per podrir les institucions". I demana la compareixença davant la cambra de la directora general de la Guàrdia Civil i del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Vox parla de "dictadura bolivariana" i el seu líder, Santiago Abascal, de "cop d'estat".

Precisament Marlaska és qui ha contestat a la polèmica i ha tret ferro en la roda de premsa dels ministres d'aquesta tarda: "Ha estat un lapsus del general".

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha ampliat les explicacions i ha reiterat que "no és una restricció de drets" i el que preval és "la llibertat d'expressió, la crítica sempre és ben rebuda i permet avançar en la lluita contra el coronavirus". I conclou que des del govern de Pedro Sánchez hi ha un "respecte total als mitjans de comunicació". Des de la Guàrdia Civil, encara, no s'han pronunciat.