En periodisme s'assumeix com a norma que les opinions són lliures i els fets són sagrats. D'aquí que les unes i les altres solen aparèixer perfectament ben diferenciades als mitjans de comunicació que fan bé la seva feina. Però no sempre succeeix així. Sense anar més lluny, el rotatiu barceloní La Vanguardia -i algun altre mitjà- ha fet passar ni més ni menys que per línia editorial del diari britànic Financial Times el que és una opinió contra la gestió dels rebrots del coronavirus per part del govern de Quim Torra.

El Financial Times va publicar un article divendres firmat pel seu corresponsal a Madrid Ian Mount, datat a Lleida, amb el títol El joc de culpes s'agreuja mentre Catalunya lluita contra la segona del virus sobre la situación de la pandemia en Catalunya. El text recurll l'opinió de l'investigador de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona Àlex Arenas,  molt crítica amb el Govern. Al seu parer, la falta de previsió que atribueix al departament de Salut davant dels rebrots d'estiu és un "error monumental".

Però, més enllà del que en ús del seu dret a la lliure expressió hi exposa Arenas, el cas és que La Vanguardia atribueix al diari, és a dir, al Financial Times, aquesta opinió. "El diari britànic Financial Times descriu els "passos en fals i debilitats" de la gestió de l'epidèmia del coronavirus que ha fet Catalunya", explica el rotatiu del grup Godó en una peça en l'edició digital titulada, sense cap matís, "El 'Financial Times' critica con dureza la gestión de Catalunya con los rebrotes". 

LV

La portada de La Vanguardia digital on es manipula un article al Financial Times com a opinió del diari britànic / EN

'La Vanguardia' no està sola

És cert que no només La Vanguardia ha incorregut en aquesta mala praxi. També Economia Digital, en la seva croada particular contra el Govern, fa passar per l'opinió del prestigiós diari britànic l'esmentat article amb un títol molt més explícit: "Financial Times' critica l'estratègia independentista davant del virus". En una línia molt semblant, Crònica Global fa la mateixa trampa sota el títol: "Càrrega frontal del Financial Times contra el Govern de Torra".

La maniobra no ha passat desapercebuda a les xarxes socials, com evidencien diversos tuits.

Però la manipulació de la línia editorial del diari britànic no ha estat obstacle perquè l'oposició catalana utilitzi el cas contra el Govern. Així, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha retuitejat el post d'Economía Digital:

Amb Iceta ha coincidit l'eurodiputat de C's Jordi Cañas, que ironitza: "No veuràs aquesta notícia a @tv3cat. El món ens mira"

 

I l'opinió dels diaris com a tals la sol reflectir l'editorial, que per a això està.

 

 

Foto principal: Quim Torra conversa telemàticament amb Pedro Sánchez en una de les reunions amb presidents autonòmics durant el confinament per la pandèmia de coronavirus / Rubén Moreno