"Les dades defectuoses enfosqueixen l'estratègia de confinament d'Espanya". Aquest és el titular d'un extens article del prestigiós diari britànic Financial Times (FT) on es qüestiona el desconfinament d'Espanya després del ball de xifres de víctimes per la Covid-19 dels darrers dies.

El rotatiu alerta sobre el desconfinament si aquest es fa basant-se en les dades errònies que dona el govern espanyol.

"Aquesta setmana Espanya ha informat del que hauria d'haver estat motiu de grans celebracions: segons les estadístiques oficials de coronavirus, no hi va haver morts en les 48 h anteriors al dimarts al migdia", comença explicant l'article que, acte seguit, indica que el mateix dia dues comunitats autònomes van reportar 17 morts. El Financial Times informa que el ministeri de Salut va insistir que no havia estat notificat de cap víctima en les darreres 24 h.

Illa ha deixat recentment d’oferir les dades dels morts de Covid-19 de què s’ha tingut coneixement les darreres vint-i-quatre hores per passar a una nova comptabilitat de quantes persones han mort en els darrers set dies. D'aquesta manera, la nova política del ministeri agrega morts al total acumulat només si aquestes tenen lloc en les 24 h abans de cada butlletí diari. La resta s'agreguen un sol cop a la setmana, quan es revisen les xifres.

En aquest punt, el diari adverteix que aquesta "impressió enganyosa que l'amenaça de coronavirus ha passat podria fer que els espanyols es comportessin de forma imprudent".

El rotatiu s'ha posat en contacte amb Jeffrey Lazarus, el cap del grup d'investigació de Sistemes de Salut del Barcelona Institute for Global Health, el qual ha alertat de "la potència del número 0": "Té molta potència i causa una falsa sensació de seguretat entre la població".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va atribuir la xifra de 0 morts a una fita sorgida de les mesures de confinament, però el Financial Times l'adverteix que "Sortir i dir que hi ha 0 morts quan realment sí que hi ha morts pot generar molts malentesos".

Davant aquest canvi en la forma de comptar les víctimes, el FT insisteix a dir que "els problemes amb les xifres són encara més greus quan el país ja està eliminant gradualment les mesures de confinament". Segons el que Rafael Bengoa, exconseller de Salut del País Basc, ha explicat al mitjà, "s'està improvisant en un moment en què la població necessita informació clara".

"Les dades d’Espanya han estat més volàtils que les de qualsevol altre país ric", conclou el Financial Times.