Moviment tímid del govern espanyol per restringir els transports en el marc de la lluita contra el coronavirus. Si bé el ministre José Luis Ábalos ha assegurat que “estem pràcticament confinats”, aquest dilluns a la tarda ha anunciat una ordre ministerial que limita encara més els moviments, però no els interromp. D’aquesta manera, els serveis d’AVE continuaran operant, tot i que amb uns percentatges menors d’oferta dels que ja havia fixat el decret d’estat d’alarma. Els vols també es mantindran, però es reduiran terminals, però no es tancaran ni ports ni aeroports.

Pel que fa a l’oferta de transport ferroviari d’alta velocitat i llarga distància, que s’havia reduït al 50%, ara es disminueix al 30% les freqüències. Amb la limitació d’un terç de l’ocupació dels vagons, “l’oferta final real serà tan sols del 10%” de l’habitual. El ministre de Transport ha subratllat que la demanda ja ha caigut en un 95% pel que fa a l’AVE, amb trens que han arribat a viatjar buits.

Pel que fa a Rodalies, que operava al 100%, passa al 50% a les hores vall i al 80% a les hores punta, podent-se “adaptar lleugerament” segons el trajecte. La resta de serveis ferroviaris augmenten la reducció al 70%.

Pel que fa al trànsit aeri, José Luis Ábalos ha subratllat que els grans aeroports espanyols, com Barcelona, Madrid o Palma, ja han patit reduccions d’entre el 83% i el 90%. L’única limitació, ara per ara, és per als ciutadans de fora de la Unió Europea. Ábalos ha subratllat que avui tan sols hi ha hagut 91 operacions al Prat i 165 a Barajas, enfront de les 900 i 1.150 del mateix dia de l’any passat. Es reduiran a una les terminals aeroportuàries tant a Madrid (T4) com a Barcelona (zones A i D de la T1), que concentraran tota l'activitat.

AENA i ADIF exoneraran del pago del lloguer als locals comercials d'aeroports i estacions afectats.

“No cal confinar-se més”

El ministre de Transports s’ha aferrat a les dades de trànsit per a defensar que “la reducció de la mobilitat ha estat tal que podem concloure que estem pràcticament confinats”, i que l'oferta que es manté bàsicament cobreix aquells casos que sí que està plenament justificat. “N’hi ha que demanen un confinament territorial. A la pràctica ja és un fet, no cal confinar-se més”, ha arribat a dir.

En aquest sentit, Ábalos ha subratllat que els viatges de ferrocarril de mitjana i llarga distància han caigut en un 95%, uns percentatges molt similars als del transport per carretera. Pel que fa a Rodalies, ha situat la reducció entre un 90% i un 95%. El trànsit de vehicles lleugers a Madrid i Barcelona ha caigut en un 90% aquest cap de setmana.

Tot seguit, ha anunciat l’ordre per la qual es reajustarà l’oferta a la demanda, amb l’objectiu de continuar reduint els serveis de transport públic. Ha garantit que sempre tindran en compte que aquells ciutadans que ho necessitin puguin accedir als seus llocs de treball. També traslladaran a les comunitats autònomes i ajuntaments que redueixin els seus serveis de transport públic.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món