Després de tirar-se els plats pel cap des de dissabte arran de l’acord d’ERC amb el PSOE per facilitar la pròrroga de l’Estat d’alarma, el president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, han aparcat aquest migdia una estona les tensions internes per presentar plegats el grups d’experts que ha “mobilitzat” el Govern amb l'objectiu de dissenyar l’estratègia de país per superar la crisi del coronavirus.

El grup es va reunir aquest dilluns per primer cop, l’integren 30 noms, de diferents especialitats i amb alts nivells d’expertesa, que tindran com a objectiu “identificar polítiques i línies estratègiques” d'actuació a curt i llarg termini.

El responsable de coordinar aquesta iniciativa des del Govern ha estat el director general d’Anàlisi i Prospectiva, Josep Rius, i l’objectiu és que aquesta tardor hi hagi un primer document d’escenaris i el febrer del 2021, un document final, amb anàlisi i propostes de cadascun dels àmbits.

El grup de treball està integrat per 30 persones, dos dels quals se n’encarreguen també de la coordinació:

Victòria Alsina. És una de les coordinadores. Barcelonina de 37 anys, va ser delegada de la Generalitat al Estat Units i Canadà. És doctora en Ciències Polítiques i Socials de la UPF. Professora i Directora Acadèmica del Center for Urban Science & Progress de la Universitat de Nova York i Senior Fellow del The Governance Lab. A més, d’investigadors a la Harvard Kennedy School.

Genís Roca. És també coordinador del grup. Gironí de 53 anys, és llicenciat en Història per la UAB i MBA per ESADE. És fundador i president de RocaSalvatella i director del postgrau en Transformació Digital de les Organitzacions de la UPF.

Maria Sisternas. Nascuda a Barcelona fa 38 anys, és arquitecte per la UPC i màster en Disseny de Ciutat i Ciències Socials per la London School of Economics. Experta en transformació urbana amb àmplia experiència en disseny de ciutats i consultoria urbana, lidera l’agenda de continguts urbans Mediaurban.

Elies Campo. Barceloní de 37 anys. Amb estudis en innovació, emprenedoria i enginyeria de telecomunicacions a Cambridge, Stanford i La Salle-Universitat Ramon Llull, va ser responsable de creixement, aliances i negoci a Telegram Messenger i va formar part de l’equip inicial de WhatsApp.

Albert Cañigueral. Barceloní de 43 anys. Enginyer multimèdia de la Universitat Ramon Llull. Líder a Barcelona del think tank europeu per a l’economia de les plataformes Ouishare. És consultor extern del Banc Interamericà de Desenvolupament i un dels 100 experts de la Fundació COTEC per a la innovació.

Mercè Crosas. Nascuda fa 53 anys a Barcelona, és doctora en astrofísica per la Rice University (Texas) i llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona. Responsable del University Research Data Management de la Harvard University Information Technology (HUIT) i Chief Data Science i Technology Officer de l’Institute for Quantitative Social Science (IQSS) de la Universitat de Harvard.

Oriol Amat. Barceloní de 63 anys. És Degà de la Barcelona School of Management i catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la UPF. Ha estat diputat al Parlament per JxSí, conseller de la Comissió Nacional del Mercat de Valors i membre del Consell Assessor per a la Reactivació i el Creixement de Catalunya.

Tatxo Benet. Nascut a Lleida fa 62 anys, és periodista i empresari. Soci de Mediapro i propietari de la Llibreria Ona. Ha guanyat el Premi Muriel Casals de Comunicació atorgat per Òmnium Cultural.

Lluís Torner. Nascut a Berga fa 58 anys, és llicenciat en Ciències Físiques per la UAB. Doctor i catedràtic per la UPC. És director de l’Institut de Ciències Fotòniques i assessor d’entitats públiques i privades d’Europa, Estats Units, Canadà i Austràlia. Ha estat Premi Nacional de Recerca de la Generalitat de Catalunya. Ha rebut la Medalla Monturiol, el premi de lideratge de l’Optical Society of America i el Premi Nature Mentoring.

Elisenda Bou. Barcelonina de 33 anys, es doctora en Electrònica per la UPC, enginyera de Telecomunicacions per la UPC-MIT i Enginyera electrònica per la Universitat de Les Palmes. És cofundadora i directora de tecnologia de Vilynx, que té seu a Califòrnia, Nova York i Barcelona. Va rebre el premi Jove Empresari 2018 que atorga l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya.

Cristina Nadal. Gironina de 47 anys. És doctora i Llicenciada en Medicina per la Universitat de Barcelona i amb formació superior en gestió d’organitzacions sanitàries i col·laboració públic-privada per ESADE. És directora dels programes d’Atenció Sanitària del Biocat. Ha estat directora d’Atenció Sanitària del Servei Català de Salut i compta amb més de 15 anys d’experiència en tractament de pacients d’oncologia a l’Hospital Clínic.

Laura Urquizu. Va néixer a Pamplona fa 51 anys. És llicenciada en Econòmiques per la Universitat del País Basc i màster en desenvolupament executi per IESE. És CEO de RedPoints, amb oficines a Barcelona, Nova York i Salt Lake City i reconeguda com una de les 50 millors CEO d’empreses SaaS de 2018 i 2019 per Software Report.

Mònica Campos. Barcelonina de 50 anys. Llicenciada en Dret per la UB, és directora executiva del Teatre Nacional de Catalunya.

José Antonio Donaire. Nascut a Salamanca fa 51 anys. És doctor en Geografia per la UAB, vicerector de comunicació i relacions externes de la UdG. Especialista en ordenació i planificació d’espais turístics, ha fet recerques a la universitat de Tunis, Edmonton i Mont-real. Ha estat diputat pel PSC al Parlament i regidor d’urbanisme a Sant Feliu de Guíxols.

Martina Font. Nascuda a Torrelavit (Alt Penedès) fa 42 anys. Llicenciada en ADE per la UB, és codirectora de Font Packaging Group i CEO de Kartox. Va rebre el Premi Empresa Familiar 2019 per FIDEM i el 2017 va ser finalista a Millor Jove Empresària de Catalunya.

Anna Garriga. Nascuda a Bescanó fa 53 anys, és doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials per la UB i llicenciada per la UAB. Degana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona. Experta en economia del turisme, finançament municipal i economia de la pesca.

Gabriel Jené. Barceloní, 57 anys. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la UAB, director de la cadena de botigues La Mallorquina, president de Barcelona Oberta.

Montserrat Vendrell. Barcelonina de 55 anys. Doctora en Biologia per la UB, màster en comunicació científica a la UPF i en direcció general a IESE. Partner d’Alta Life Sciences, presidenta del Consell Social de la UPF i vicepresidenta de la Fundació Pasqual Maragall. Ha fet recerca a l’Institut Roche de Nova Jersey, als EUA, i a l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona.

Montserrat Solsona. Nascuda fa 65 anys a Sabadell, és doctora en Geografia per la UAB, llicenciada en Econòmiques per la UB i màster en Demografia i Estudis de la Població. Professora de la UAB i investigadora associada del Centre d’Estudis Demogràfics.

Pep Salas. Nascut a Molins de Rei fa 43 anys. És enginyer agrònom i doctor per la UPC. Cofundador de km0-enegy i promotor del web de divulgació sobre transició energètica Samrtgrid.cat. Membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat.

Coral Regí. Barcelonina, 63 anys. És llicenciada en Biologia per la Universitat de Barcelona i educadora. Directora de l’Escola Virolai de Barcelona. Membre del Consell Escolar de Catalunya i membre del comitè científic del projecte Educació Demà.

Mercè Pujol. Nascuda a Barcelona fa 59 anys. És llicenciada en Filosofia per la Universitat de Navarra i MBA per IESE. Directora d’Unitat de Negoci a Ficosa i vicepresidenta de Sernauto.

Neus Monllor. Nascuda a Castella (Alacant) fa 39 anys, és doctora en Geografia i Medi Ambient per la UdG i màster en International Comparative Rural Policy Studies per la UAB. Consultora Agrosocial, especialista en desenvolupament rural, nova pagesia i cuina compromesa.

Ramon Maspons. Nascut a Granollers fa 51 anys. Enginyer Industrial per la UPC, màster en Gestió Ambiental i en Direcció Pública. Director d’Innovació i Prospectiva de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Soci fundador de les empreses Iale Tecnologia, dedicada a la intel·ligència competitiva i vigilància tecnològica, i de Montanyanes, dedicada a professionalització i innovació en el sector primari.

Josep Maria Martorell. Reusenc de 45 anys. Doctor en Enginyeria Informàtica per la Universitat Ramon Llull i llicenciat en Física per la UB. Va ser director general de Recerca de la Generalitat i és actualment director associat del Barcelona Supercomputing Center i business angel a nombroses start-up de base tecnològica.

Jacint Jordana. Nascut a Granollers fa 57 anys. És doctor en Ciències Econòmiques per la UB i catedràtic de Ciència Política i de l’Administració a la UPF. Dirigeix l’Institut d’Estudis Internacionals i és assessor del Consell de Direcció de la UPF per l’Horitzó UPF 2025.

Laura Peracaula. Nascuda a Olot fa 48 anys, és llicenciada en ADE per la UAB, codirectora general de Suara Cooperativa i presidenta de la Fundació Intermèdia.

Joan Abellà. Nascut a El Pont d’Armentera fa 48 anys. Llicenciat en Dret per la UB, és director executiu d’Enciclopèdia Grup Editorial. També ho va ser a Casa Vicens, el MACBA i del Poble Espanyol. Forma part del patronats de les fundacions Joan Brossa, Hoffmann i Fundació.cat.

Jordi Sellas. Olotí de 42 anys. Llicenciat en Comunicació, Publicitat i Relacions Públiques per la UAB. Periodista i gestor d’empreses culturals. Ha estat director general de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat. És director d’estratègia de Minoria Absoluta.

Jordi Amat. Barceloní de 41 anys. Doctor en Filologia Hispànica per la UB. És autor de biografia i assaig, editor d’El Món de Demà i col·laborador a diversos mitjans de comunicació.

Aquests experts treballaran repartits en entre 10 i 15 àmbits. Cada grup específic comptarà amb la participació d'entre 20 a 30 persones, per la qual cosa es calcula que la feina a desenvolupar implicarà unes 400 persones.

Abans de presentar públicament la iniciativa, des del Govern s'ha comunicat la composició als responsables del grups de l'oposició. Els participants en aquest programa no rebran cap mena de remuneració ni dietes per la seva feina.