El Tribunal Suprem espanyol ha ratificat la condemna imposada a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per vulnerar la llibertat ideològica i d'expressió dels seus professors. Aquesta decisió es basa en el suport donat pels membres de la comunitat universitària a una declaració en defensa de l'exconseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i altres ex alts càrrecs de la Generalitat, enfront de les acusacions del Tribunal de Comptes relacionades amb les despeses del Procés. El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de cassació presentat per la UPC contra la condemna, que havia estat dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons el TSJC, la UPC va violar la llibertat ideològica i d'expressió en permetre que el seu claustre emetés una declaració que qüestionava les acusacions contra Mas-Colell.

Aquesta condemna, ara definitiva, es va originar després que el claustre de la UPC aprovés una declaració que posava en dubte les acusacions contra l'extitular d'Economia del govern d'Artur Mas. El Tribunal Suprem ha argumentat que aquesta acció posa en perill "el deure de neutralitat ideològica exigible a les administracions, en aquest cas a la universitat". En el seu pronunciament, el Tribunal també ha recordat casos anteriors en els quals va confirmar condemnes similars a altres universitats, com la UPF i la UOC, per la seva implicació en declaracions polítiques que van violar la legislació electoral. Segons el Tribunal Suprem, les universitats públiques no poden prendre decisions que aborden qüestions polítiques o ideològiques que no estiguin relacionades amb les seves funcions pròpies i que puguin dividir la ciutadania.

El juny de 2021 el Tribunal de Comptes va fixar unes fiances que sumaven més de 5,4 milions d'euros a una quarantena d'antics alts càrrecs del Govern per les despeses en política exterior i del Diplocat entre 2011 i 2017, en considerar que els fons van desviar-se per a la promoció del Procés. Entre les fiances més importants —de més de 2,8 milions en cada cas— hi havia la de l'expresident Artur Mas i la d'Andreu Mas-Colell, que va ser el conseller d'Economia dels seus governs. Arran d'aquesta sentència, diferents institucions van emetre comunicats en contra de les acusacions. Entre elles la UPC, que va donar suport a una declaració contra l’acusació del Tribunal de Comptes contra l’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell i altres exalts càrrecs de la Generalitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!