Després de reunir-se aquest dilluns amb Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, Inés Arrimadas no s’ha mogut de les seves exigències: una gran coalició del PSOE, el PP i Ciutadans —aquests últims en realitat serien prescindibles— per evitar un govern amb Podemos i el suport d’ERC. Malgrat tot, tant el candidat a la investidura com Pablo Casado li han tancat la porta als nassos: aquesta “via dels 221 escons” no té vies de prosperar.

En una roda de premsa després de la reunió d’aquest dilluns, la líder de Ciutadans ha admès que “el senyor Sánchez ha insistit que té un acord amb Podemos” i que no es mou d’aquí. No obstant això, Arrimadas ha garantit que “si ell rectifica i fa el pas, aquesta via constitucionalista es pot obrir”. Ho ha contraposat al “govern de l’insomni i radical” amb Pablo Iglesias i l'independentisme català. "Espero que el senyor Sánchez recapaciti", ha desitjat.

En paral·lel, Pablo Casado, que s'ha reunit abans amb Sánchez. també ha rebutjat l’anomenada “via Arrimadas” —gran coalició—, que ha dit que seria “jugar de farol”. En canvi, ha assenyalat que hi ha dues alternatives per "evitar el suport d’ERC". La primera, un govern en solitari amb els suports d’Unidas Podemos i Ciutadans. La segona, un govern en solitari amb el suport dels partits d’esquerres i regionalistes i l’abstenció de Ciutadans. “Estenem la mà a la governabilitat, però no podem donar suport a una investidura amb Podemos”, ha insistit.

En la seva reunió amb Sánchez, la dirigent de Ciutadans li ha entregat un document “amb quatre bases” per a l’acord, i ha expressat la seva “disposició a cedir”. El primer punt, pactar els pactes d’Estat, els pressupostos i les lleis més importants entre “partits constitucionals”. El segon, un pacte nacional per l’Educació. El tercer, que “la crisi no torni a recaure en les classes mitjanes”. I el quart, una reforma electoral “perquè hi hagi un percentatge mínim” i partits com ERC quedin fora del Congrés.

Ronda àmplia de contactes

Pedro Sánchez i Inés Arrimadas s’han reunit durant més d'una hora al Congrés dels Diputats, després que el candidat a la investidura hagi fet el mateix amb Pablo Casado. Les dues trobades, que no han fructificat, s’emmarquen en el marc de l’àmplia ronda de contactes dels socialistes de cara a la investidura, que portarà Sánchez a parlar per telèfon amb el president Quim Torra i la resta de presidents autonòmics. La trucada amb Urkullu serà demà a les 9 i amb Torra a les 9:15.

En paral·lel, aquesta setmana, la portaveu socialista Adriana Lastra iniciarà una ronda de trobades amb tots els partits, excepte Vox, que s’ha autoexclòs. EH Bildu sí que està disposat a participar-hi, mentre des de la CUP no aclareixen què faran.