La proposta tècnica del Comitè Olímpic Espanyol (COE) per a la candidatura dels Pirineus per als Jocs Olimpics d'Hivern 2030 no ha convençut el govern aragonès. El president d'Aragó, Javier Lambán, ha anunciat aquest dimarts que no signarà la proposta presentada pel COE, ja que considera que aquest presenta "un repartiment desequilibrat" i "injust" per a Aragó. "No es pot acceptar", ha afirmat el president, qui ha avançat que el seu Executiu presentarà, aviat, però sense presses, la seva pròpia alternativa.

 

Alejandro Blanco, president del COE, va firmar una carta dirigida al govern espanyol, el govern català i el govern aragonès on es recollia la proposta tècnica de l'organització respecte a la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern. El següent pas era la validació de la proposta del Comitè per tots els governs implicats, per, posteriorment, oficialitzar la candidatura davant del Comitè Olímpic Internacional (COI). Ara bé, aquest pas s'ha vist truncat per la negativa de l'Aragó. La distribució de les proves que presentava el COE no convenç l'Executiu de Lambán, ja que en territori aragonès només hi ha dos enclavaments: Jaca i Saragossa. Les dues localitats acollirien les proves de cúrling i patinatge artístic i de velocitat, respectivament. 

Aquest matí, Lambán s'ha pronunciat sobre la proposta del COE durant l'acte de presentació Aragó en marxa per Ucraïna. "No pot ser que la candidatura beneficiï una part en detriment de l'altra, no pot ser que hi hagi una part del Pirineu que es quedi sense el benefici dels Jocs", ha sentenciat. En declaracions als mitjans, ha afirmat que "l'envergadura esportiva" de les modalitats "afavoreix clarament Catalunya". El president aragonès també s'ha mostrat molest amb la filtració de divendres, quan la Generalitat de Catalunya va assegurar que s'havia arribat a un preacord tècnic per a la candidatura que Aragó va negar, segons recull Efe.

Malestar pels Jocs 

Mentre la candidatura encara s'està pactant i treballant per part dels diversos governs involucrats, diverses organitzacions dels Pirineus s'organitzen per mostrar el seu rebuig al projecte dels Jocs Olímpics dels Pirineus. La Plataforma Stop JJOO ha convocat "una manifestació de país" per al pròxim 15 de maig. L'organització ha assegurat que pretén organitzar una manifestació familiar, on es pugui mostrar que el rebuig dels veïns i les veïnes al projecte. L'objectiu no és només apel·lar als ciutadans de la zona, sinó a "tot el país".