El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha tombat l'acord de pesca de la Unión Europea (UE) amb el Marroc per vulnerar els drets del Sàhara Occidental. D'aquesta manera la sentència que ha fet públic aquest dimecres el tribunal europeu dona la raó al Front Polisario, el qual havia denunciat que el tracte entre la UE i el Marroc s'havia dut a terme "sense el consentiment" del poble sahrauí, segons informa l'ACN. 

Malgrat reconèixer que l'acord de pesca viola els drets del Sàhara, el TGUE no l'ha anul·lat immediatament. El tribunal el deixa vigent de forma temporal per evitar "greus conseqüències" diplomàtiques. El TGUE dona dos mesos a la UE per recórrer i permetrà que es continuï aplicant l'acord de pesca fins que Luxemburg es pronunciï en última instància.

La clau: el consentiment 

El tribunal ja va advertir l'any 2018 que un acord d'aquesta mena requeria el consentiment dels sahrauís, el qual s'ha demostrat que ni la Unió ni el Marroc el tenien. La UE per evitar que el seu acord amb el Marroc acabés en paper mullat va organitzar una sèrie de consultes amb diverses organitzacions de la zona pel futur tracte comercial. Tot i això, la sentència considera que aquestes reunions no van resultar "en l'expressió del consentiment del poble del Sàhara Occidental". 

En el seu moment, però, l'Eurocambra va donar per bona la consulta que havia fet la Comissió Europea als territoris sahrauís i va assegurar que el pacte era "beneficiós per a la població local". Una versió dels fets molt allunyada de la del Front Polisario, els quals han assegurat que les institucions europees els van "impedir exercir la seva competència per expressar el consentiment del poble sahrauí".

Durant la vista judicial al TGUE, la Unió es va excusar argumentant que "la situació actual al Sàhara Occidental no permet la consulta directa de les persones interessades, ja que aquestes no han pogut exercir el seu dret a l'autodeterminació i no tenen un govern autònom". "La qüestió de la identificació dels membres del poble dels territoris no autònoms és, a més, una qüestió molt complexa", va dir i va assegurar que havia tractat amb tota mena d'organitzacions. 

Cap dels dos arguments van acabar convencent al tribunal, que s'ha acabat pronunciant a favor del Front Polisario. Tot i que les repercussions de la sentència són lleus i arribaran com a mínim en dos mesos, es tracta d'un reconeixement de la vulneració de drets a la que està sotmès el poble sahrauí

 

 

Imatge principal: Un grup de manifestants sahrauís protestes davant de l'ambaixada del Marroc / ACN