Una altra nit moguda a la vista. El CDR de Barcelona acaba de fer pública una nova convocatòria per a aquest vespre a les set de la tarda als Jardinets de Gràcia de Barcelona. Si dimecres van demanar que els assistents portessin paper de vàter, aquesta vegada l'atrezzo requerit és una pilota, i el vestuari, xandall. El lema: "Olimpíada Popular". Serà, diuen "una festa esportiva i desobedient".

WhatsApp Image 2019 10 17 at 13.21.49

Des que dilluns es va fer pública la sentència contra els líders independentistes, el pols de mobilitzacions ha estat sostingut. Primer va ser el Tsunami Democràtic, que va reunir milers de persones a la T1 de l'aeroport que van originar un col·lapse monumental. Des de llavors el Tsunami resta en espera, i al marge de les Marxes per la Llibertat d'ANC i Òmnium el relleu l'han pres els Comitè de Defensa de la República.

Fa fa dues nits consecutives que criden a sortir al carrer a les 19 hores. Dimarts ho van fer coincidir amb una concentració de les dues principals entitats de l'independentisme al davant de la delegació del govern espanyol del carrer Mallorca de Barcelona. Mentre a un costat s'hi celebrava un dels actes habituals d'ANC i Òmnium, amb música, discursos i espelmes, a l'altre extrem del perímetre de seguretat que havia muntat el Departament d'Interior la situació es va escalfar des del primer moment.

Els manifestants, una gran majoria amb la cara tapada, van llançar objectes als agents dels Mossos d'Esquadra i van sacsejar les tanques que blindaven l'accés a la seu del govern espanyol. De seguida van començar les primeres càrregues i tot pelgat va desembocar en una nit de persecucions policials, cops de porra, barricades i destrosses del mobiliari urbà. 

Allò només va ser el preludi del que vindria l'endemà. La nit de dimecres ha estat, de llarg, la més caòtica i descontrolada, i va fer evident la crisi de seguretat oberta a Catalunya. La convocatòria dels CDR al carrer Marina va arrencar amb el llançament de milers de rotllos de paper higiènic. Però va acabar amb cotxes i objectes incendiats i més de quaranta focs arreu de la dreta de l'Eixample. 

De matinada el president de la Generalitat va emetre un missatge institucional per condemnar la violència i demanar als independentistes que no caiguin en el parany "d'infiltrats i provocadors".