L'economista Santiago Niño Becerra ha advertit que Espanya es convertirà en una "colònia del capital exterior" arran de la pandèmia de la Covid, i els canvis econòmics que ha provocat.

"Això serà... I s'arribarà fins a on li permetin a Espanya. Si Espanya ja era dependent, després de les conseqüències del virus es convertirà en una colònia del capital exterior; una Grècia bis. No tan evident, però semblant en la pràctica", ha indicat.

Becerra

Becerra ha enllaçat una notícia del diari El Confidencial, que afirma que la SEPI té por d'una allau de rescats al mes de març i que ja ha rebut la petició de diverses empreses cotitzades.

Segons aquest diari, el fons per salvar empreses estratègiques en perill de caure en la fallida, que està dotat inicialment amb 10.000 milions d'euros, va prenent forma. De moment, ha tancat tres operacions amb Air Europa (475 milions), Duro Felguera (120 milions) i Plus Ultra Lineas Aereas (53 milions), però a la llista d'espera s'hi troben una trentena d'empreses que esperen una resolució del consell gestor, un òrgan integrat per alts càrrecs de l'Administració i articulat a través de la SEPI. I, a més, fonts de la institució asseguren que el raonable és que el gruix d'entrada de nous sol·licitants es produeixi al març, Ja que aquest mes és quan la majoria de les societats tanquen l'exercici de l'any anterior.

La llista d'empreses que han reclamat ajuda financera per sobreviure a la pandèmia econòmica és secreta. Entre altres raons, perquè algunes cotitzen en els mercats de valors, i d'aquí que es prefereixi mantenir la reserva sobre la identitat, per no alterar la cotització. La data límit per sol·licitar ajuts és el pròxim 31 de desembre, però hi ha la possibilitat d'una ampliació si ho aconsella la situació econòmica.

La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) és un instrument del govern espanyol per oferir ajudes a empreses.