Pas endavant de Convergents, Lliga Democràtica i Lliures de cara a la constitució d'una "alternativa electoral de centre ampli". Les tres formacions, en part sorgides de la implosió de l'antic espai electoral de Convergència i Unió, han pactat un decàleg que serviria de base per a "l'elaboració d'un programa electoral conjunt que possibiliti la construcció de la Catalunya del futur". 

Així ho expliquen en un comunicat en el qual expressen el seu convenciment que, davant la "dolenta situació política, econòmica i social de Catalunya" cal "un nou projecte polític que pugui bastir una alternativa electoral de centre ampli, que inclogui partits catalanistes i sobiranistes" per redreçar la situació.

Les tres formacions conviden la resta de forces polítiques "que comparteixen aquesta diagnosi i aquests objectius" a afegir-se a la iniciativa. 

Convergents està liderada per l'històric exconseller de CDC Germà Gordó, qui se sol definir com a "sobiranista pragmàtic". La Lliga Democràtica, per la seva part, està liderada per la politòloga Àstrid Barrio i l'expresident de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch, i es defineixen com a "catalanistes no independentistes".

Lliures, que lidera l'històric exdirigent de CDC Antoni Fernández Teixidó es considera una formació liberal i catalanista, també contrària a la independència. A les passades eleccions municipals va pactar amb Barcelona pel Canvi, la candidatura de Manuel Valls a l'alcaldia en la qual també va confluir Ciutadans.

albert batlle ramon espadaler acnAlbert Batlle i Ramon Espadaler, els principals referents d'Units per Avançar / ACN

Units per Avançar i el PNC

Fins ara, els contactes entre aquestes petites organitzacions no han fructificat en un acord electoral unitari, en part pels personalismes i les diferents sensibilitats en l'estratègia a seguir. Lliures, el grup més actiu, manté contactes amb Units per Avançar, la formació de l'exconseller i exdirigent d'UDC Ramon Espadaler, diputat al Parlament al grup del PSC-Units, i el tinent d'alcalde de Seguretat a l'ajuntament de Barcelona Albert Batlle. Precisament, Batlle s'ha ofert per liderar des d'Units l'articulació d'una alternativa semblant a la que propugnen Convergents, la Lliga i Lliures. 

En l'intent de reconstruir l'espai de l'antiga CiU  també hi participa el Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), fundat per l'excoordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal. El PNC, impulsat per l'anomenat grup de Poblet, té el seu referent en la política que practica el Partit Nacionalista Basc (PNB) i està a favor d'un referèndum d'autodeterminació però rebutja la unilateralitat.

Imatge principal: Àstrid Barrio i Antoni Fernández Teixidó al congrés de Lliures / Sergi Alcàzar