Convergència ha abaixat aquesta tarda definitivament la persiana. Ho ha fet quaranta anys després de la seva creació a Montserrat i quan encara no fa dos anys que amb la confessió de la deixa de Jordi Pujol el partit va quedar ferit de mort. Ha estat un enterrament sense especial litúrgia que s'ha ventilat en poc més de tres hores, un cop s’ha constatat que el famós pal de paller ha quedat massa corcat per resistir més temps.

L’exalcalde de Barcelona en funcions de presiden del conclave, Xavier Trias, s’ha encarregat de posar en marxa el congrés. El dirigent convergent, que ha fet un repàs de la creació i recorregut de CDC, ha admès que va entrar al partit per “admiració” cap a Jordi Pujol. “Jo era pujolista, era el meu referent polític”, ha explicat tot assegurant que gran part del treball fet pel partit va ser gràcies al “lideratge” i “generositat” de l’expresident que, a més, va “dissenyar” la seva successió en Artur Mas.

Això no ha impedit que l’exalcalde admetés que toca “reconèixer errors”. “Hem de demanar perdó, alliberar-nos d’hipoteques del passat”, ha subratllat en la seva breu intervenció tot i reivindicar “l’orgull” pel que s’ha fet.

A partir d'aquí, el congrés s'ha desenvolupat a porta tancada per aprovar l’acord de transitorietat entre Convergència i la nova força política que s’impulsarà un cop acabat aquest darrer congrés convergent, així com la consegüent modificació estatutària.

Tres noms històrics per custodiar el fil de vida latent

El partit ha designat tres noms històrics per custodiar el fil de vida latent que se li ha hagut de proporcionar per raons jurídiques a les restes de la formació.

En una curiosa elecció, en aquest triumvirat apareix un nom, Carles del Pozo, exgerent de la formació que va ser detingut en el marc de l’operació Petrum quan era secretari del patronat de la fundació Catdem.

Del Pozo s’encarregarà del tema financer, mentre un històric de CDC de l’Hospitalet, Jacint Borràs, pare de la consellera Meritxell Borràs, assumirà les funcions de representació, i una diputada de JxSí, Roser Olóndriz, serà la defensora del militant.

El congrés, que ha aprovat el darrer informe de gestió del partit i ha repassat els resultats del superdissabte del 21 de maig, s'ha clos amb una intervenció a porta tancada del president de CDC, Artur Mas. La darrera a Convergència.