El coordinador general de Convergència, Josep Rull, ha assegurat que en un termini de quatre o cinc mesos es convocarà el congrés per a la “dissolució” de CDC que permetrà que aquesta formació s'integri en un nou partit polític, que s'haurà de crear en paral·lel.

Rull ha explicat aquest full de ruta l’endemà que el president del partit, Artur Mas, anunciés la voluntat de crear una nova formació política que ocuparà l'espai que històricament ha encarnat CDC i que hauria d’aglutinar gent del món liberal, socialcristià i socialdemòcrata.

No es dirà Democràcia i Llibertat

Pocs detalls ha avançat el coordinador general sobre com es farà tot plegat. L’únic que sí ha admès és que la nova formació no es dirà Democràcia i Llibertat, que és el nom de la candidatura amb què concorre CDC a les eleccions generals del 20D i que, segons va explicar Mas diumenge, serà la llavor del nou partit.

La voluntat de Convergència és establir a partir d’ara amb claredat quina “situació transitòria” haurà d'assumir l’actual CDC. Es tracta de garantir que no hi hagi cap espai buit entre que es crea una formació i es dissol l’altra i aconseguir un “mandat clar” dels òrgans de la formació per tirar endavant el procés que haurà de portar a la reducció de Convergència a la "mínima expressió".

Tot plegat, segons Rull, per aglutinar un espai “moderat i d’ordre” dins del qual també s’hauran de dissoldre la resta de formacions que en vulguin formar part. No se sap ben bé quan començarà a caminar el nou partit, però Rull ja ha apuntat data de caducitat: de “20 o 30 anys”.

Demòcrates se'n desmarca

De moment, però, l'anunci de Mas sobre la creació d'un nou partit no ha caigut massa bé a les files de Demòcrates de Catalunya -ex membres d'Unió i socis de CDC a la candidatura al Congrés-.

Aquesta formació ha fet pública una nota on recorda que la candidatura Democràcia i Llibertat és un instrument "excepcional i puntual" construït per fer front a les eleccions del 20 de desembre; subratlla que la voluntat de Demòcrates de Catalunya, que va néixer el 7 de novembre passat, és contribuir a la construcció d'un nou Estat a partir de la unitat social i política però des de la sobirania de cadascun dels partits; i puntualitza que l'anunci de Mas de crear una nova formació se circumscriu en el procés de refundació de CDC.

D’altra banda, el comitè executiu nacional de Convergència ha analitzat les converses de Junts pel Sí amb la CUP per a la investidura del president de la Generalitat i les condicions imposades pel govern espanyol per al FLA.

Escàs optimisme

En relació amb les converses amb la CUP, Rull ha assegurat que la direcció de CDC s’ha “compactat” per fer costat als negociadors amb l’objectiu d’aconseguir un acord per a la investidura abans que comenci la campanya de les eleccions generals. “Hi ha marge de maniobra”, assegura tot i que a la cúpula convergent hi ha escepticisme sobre la possibilitat que es tanqui un pacte abans del començament de la campanya. De fet, Rull ha recordat que el termini per a la investidura no s'esgota fins al 9 de gener.

El FLA humilia els ciutadans

Pel que fa al FLA, Rull ha retret que les condicions que imposa el Ministeri d’Hisenda a Catalunya són la prova que cal “sortir de l’Estat espanyol”. “No humilia el Govern català, ni als partits, sinó la ciutadania de Catalunya, sotmetent-la a condicions que afecten el seu dia a dia concret”, ha retret.

En les pròximes hores, el Govern farà pública la seva resposta a la decisió del Consell de Ministres en relació amb el FLA.