El govern espanyol creu que la reputació democràtica d'Espanya és "bastant forta" entre l'opinió pública europea. Amb tot, una de les "missions" de la secretaria d'Estat 'España Global', que penja del ministeri espanyol d'Exteriors, serà "defensar" aquesta reputació quan surtin "complicacions".

Així ho ha expressat en declaracions als mitjans des de Brussel·les la secretària d'Estat Irene Lozano, preguntada per si temen que el judici per l'1-O pugui minvar la imatge d'Espanya. Tot i que no ha precisat com pretenen fer-ho, ha remarcat que un aspecte "necessari" és tenir una relació "fluida" amb els corresponsals estrangers acreditats a Madrid, així com amb corresponsals espanyols en capitals europees.

Un dels eixos que s'ha marcat l'oficina és combatre la "desinformació" que segons ells pugui venir de Catalunya. "Un dels arguments que sens dubte utilitzarem és com la desinformació afecta la democràcia", ha explicat Lozano, que no ha descartat posar com a exemple de 'fake news' imatges de l'1-O. 

"Totes les notícies falses que hem viscut a Espanya ens serviran per això", ha dit, després que el ministre espanyol d'Exteriors, Josep Borrell, parlés del referèndum com un cas de "desinformació" en una reunió amb ministres d'exteriors de la UE la setmana passada.

"Improvisar en temps real"

Fonts de la secretaria d'Estat han explicat que el govern espanyol contestarà els "atacs" a la reputació d'Espanya, ja que una de les "grans esferes" de la nova oficina -"més ambiciosa que l'antiga Marca España"-, serà precisament fer front a les "amenaces immediates" que puguin sorgir amb el cas català, especialment a les portes del judici.

"Ara amb el judici té tota la pinta que hi ha un interès específic de desacreditar la democràcia espanyola", han indicat les mateixes fonts, matisant que des de l'oficina capitanejada per Lozano "s'haurà d'improvisar en temps real".

Des de l'oficina han apuntat que "l'experiència de desinformació demostra que és igual quins són els fets i això no impedeix que puguin ser tergiversats". Així, encara que confien que el judici "complirà totes les garanties" i els corresponsals estrangers podran "comprovar-ho", donen per fet que hi haurà una "construcció de fake news" que caldrà combatre.

Reunions a Brussel·les i Londres

Durant l’estada a la capital belga, Lozano ha mantingut reunions amb els portaveus de la Comissió Europea i l'Eurocambra, Margaritis Schinas i Jaume Duch, respectivament. A més, també s'ha reunit amb eurodiputats i el ministre d'Afers Estrangers belga, Didier Reynders.

Segons han matisat fonts de la secretaria d'Estat, en les reunions amb els representants de les institucions europees no s'ha abordat el judici al procés. Les mateixes fonts han explicat que en les diverses reunions la representant espanyola els ha explicat "què és Espanya Global" però no els ha demanat que defensin "la reputació d'Espanya". "No és la seva feina", han dit.

Dimecres la secretària d'Estat serà a Londres, on té previst fer un discurs a la Cambra dels Lords i reunir-se amb el grup de parlamentaris britànics amics d'Espanya.