El ple del Tribunal Constitucional ha decidit avui prohibir a la Generalitat de Catalunya utilitzar la denominació d'Afers Exteriors per a la conselleria que dirigeix la seva representació exterior i ha reafirmat la competència del govern espanyol en aquesta matèria. La sentència afecta el nom anterior, no l'actual. Precisament el que el departament ja va canviar preveient aquesta resolució del TC. D'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, va passar a dir-se conselleria d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència

Fonts del Tribunal Constitucional han explicat a El Nacional que "la sentència anul·la l'ús del terme afers exteriors". Això és el que diu la sentència, que s'ha notificat parcialment, mentre continua reunit el ple del TC. 

Per tant no se suspèn el departament de Raül Romeva, que sí que hauria de canviar el nom de la conselleria. I per tant, les funcions i competències continuaran sent les mateixes que tenia fins ara. Anul·la el nom perquè considera que el terme afers exteriors “reprodueix de forma mimètica la de l’Estat”, fet que “pot donar lloc a confusió i interferir en la direcció i execució de la política exterior espanyola”, diu la sentència firmada pel magistrat Santiago Martínez-Vares.

La sentència avala l’acció exterior de la Generalitat sempre que “no incideixi en la política de l’Estat” i respecti la Constitució. Els magistrats estableixen que el Govern “pot dur a terme activitats amb projecció exterior, derivades de la seva competència i per a la promoció dels seus interessos sempre que respectin la competència que té la Constitució, que atribueix de forma exclusiva a l’Estat els afers en matèria de relacions exteriors”.

És a dir, que “el límit a les activitats amb projecció exterior és que no incideixin en la política exterior de l’Estat”. És la doctrina que el mateix tribunal va utilitzar quan va resoldre el recurs de l’Estat contra la Llei 16/2014 d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europa del Parlament. Aleshores va declarar constitucional la capacitat del Govern de fer acció exterior sempre que es respectés “la competència exclusiva de l’Estat en matèria de relacions internacionals”.

La imatge de Catalunya com a Estat

El text alerta que fer servir el terme afers exteriors pot "menystenir la competència exclusiva estatal en aquesta matèria" perquè aquesta expressió "s'associa tradicionalment a la política exterior de l'Estat, únic subjecte de dret internacional", i es queixa que si la Generalitat fa servir el mateix nom "projecta una imatge de bilateralitat i d'aparença de subjectivitat internacional que pot induir a l'error". 

Com estava previst, el Constitucional ha plasmat aquesta decisió en una sentència que té el vot particular concurrent del magistrat Juan Antonio Xiol i en la qual s'estima de forma parcial el conflicte presentat pel govern espanyol. El dictamen segueix la línia marcada per la sentència que va adoptar el tribunal al desembre del 2016 respecte al Decret d'Acció Exterior catalana del qual va derivar la creació del Departament d'Afers Estrangers. 

Canvi de nom 

L'1 de març del 2016 el Govern va canviar el nom original del Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, a Conselleria d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. L'Executiu responia així a la suspensió del departament acordada pel Tribunal Constitucional arran del conflicte positiu de competències que va interposar el govern espanyol.

El titular de la conselleria, Raül Romeva, assegurava en aquell moment que el canvi de nom era una mesura "preventiva" que havia de permetre "continuar sense quedar atrapats en l'argúcia legal del TC". Objectiu frustrat, perquè un any i tres mesos després el TC ha tombat el nou nom.