El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs presentat pel Govern espanyol contra la Llei de Transitorietat i Fundacional de la República aprovada la setmana passada pel Parlament, la qual cosa implica la seva suspensió immediata. Precisament, el ple del TC s’ha reunit amb caràcter extraordinari aquest dimarts al matí per estudiar l'admissió a tràmit del recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de Transitorietat.

El Parlament va aprovar dijous passat a la nit la llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República Catalana, que marca les bases de la legalitat catalana en el cas que guanyi el 'sí' al referèndum i es declari la independència.

L'aprovació es va dur a terme malgrat que el Tribunal Constitucional havia acordat poc abans la suspensió de la llei del Referèndum, de la resolució per la qual es convoca la consulta d'autodeterminació per a l'1 d'octubre vinent i dos acords més del Parlament de Catalunya, sobre les normes complementàries d'organització del mateix referèndum, i el nomenament d'una Sindicatura que exerciria de Junta Electoral.

La llei estableix un període transitori d'aproximadament un any per crear una Constitució i convocar les primeres eleccions d'una república catalana. En el període transitori seguirien vigents les normes de la UE, els tractats internacionals i totes les lleis estatals que "no contradiguin" la llei catalana de transitorietat jurídica i es podrien recuperar totes aquelles normes catalanes que ja hagi suspès el TC i tornar a donar-los rang legal.

Preveu igualment que el president de la Generalitat sigui automàticament cap de l'Estat i que Catalunya assumeixi el control de les fronteres i les duanes, a més d'expulsar l'Exèrcit espanyol fins que la futura Assemblea Constituent decideixi si se'n crea un de propi. Respecte als empleats públics de l'Estat que presten serveis a Catalunya, s'integraran automàticament al cos funcionarial de la Generalitat, mantenint sou i condicions.

La llei també preveu que tindrà la nacionalitat catalana qui tingui l'espanyola i estigui empadronat a Catalunya abans del 31 de desembre de 2016; a més, tot català mantindria la nacionalitat espanyola, encara que pot demanar de renunciar-hi.

Respecte a la justícia, la llei crea una ordenació jurídica encara que manté les places dels actuals jutges, magistrats, fiscals i lletrats. Un dels canvis més substancials és la substitució del TC per la Sala de Garanties i del TS pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).