El Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs d'empara a tres joves que estan condemnats per estripar una bandera d'Espanya durant una protesta a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en descartar que la multa a la qual van estar sentenciats vulnerés els seus drets fonamentals. Segons revela elDiario.es, en un escrit de la secció 3a de la sala 2a del Constitucional tanca la porta a estudiar el recurs de defensa dels estudiants. Els jutges es neguen a admetre-ho a tràmit "donada la manifesta inexistència de violació d'un dret fonamental tutelable". 

Vulneració de drets fonamentals

L'advocat dels joves, Adrià Roger, va presentar un recurs en el qual al·legava que la condemna del Suprem havia vulnerat els drets fonamentals a la llibertat d'expressió i ideològica i el dret a la tutela judicial efectiva i a no ser condemnats per accions que no són delictes, defensant que l'estripada de la bandera "constitueix una simple expressió ideològica dins dels límits de l'exercici de tals drets fonamentals". Davant la negativa del Constitucional a estudiar el cas, la defensa dels tres joves pretén portar el cas a Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) perquè es reconegui que la condemna va vulnerar la llibertat d'expressió. 

El cas d'aquests tres estudiants es remunta a l'any 2016, durant una protesta contra Societat Civil Catalana (SCC) a la Universitat Autònoma de Barcelona, on els tres, militants del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), van trencar una bandera espanyola que havien agafat de la parada de SCC, en diferents trossos.

Un jutjat de Sabadell els va imposar una multa de 1.920 euros a dos d'ells, i una altra de 2.160 per al tercer per un delicte d'ultratge a la bandera. Finalment, l'Audiència de Barcelona els va absoldre en considerar que era de plena aplicació la doctrina del TEDH sobre llibertat d'expressió arran d'una sentència sobre la crema de fotos del rei d'Espanya. La Fiscalia va recórrer i el Suprem va tornar a condemnar els joves al·legant, que malgrat que els casos podrien semblar similars, el context en el qual els joves havien trencat la bandera era diferent de la manifestació independentista on es van cremar fotografies del monarca

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!