El Tribunal Constitucional ha avalat l'impost als pisos buits del Govern, una llei impulsada pel govern d'Artur Mas. L'executiu de Mariano Rajoy va recórrer la llei al Constitucional, ja que considerava que l'impost s'encavalcava amb l'impost de l'IBI, que preveu un recàrrec de fins a un 50% dels habitatges desocupats. Finalment el TC ha sentenciat que l'impost català no s'encavalca amb l'IBI.

La llei aprovada pel Parlament exposava l'incompliment de la funció social de la propietat dels habitatges que estaven desocupats permanentment durant més de dos anys i sense causa justificada, davant l'alta demanda social. L'impost tenia l'objectiu de reduir l'estoc de pisos buits i augmentar la disponibilitat de l'immoble pel lloguer social. 

La impugnació del govern espanyol va tenir com a conseqüència la immediata suspensió cautelar de l'impost ara avalat. El març de 2017 l'executiu de Puigdemont va aprovar una modificació de l'impost per reemplaçar les mesures suspeses pel TC. La reforma es va incloure a la llei catalana, que també va ser recorreguda pel govern espanyol.

El conseller de Territori, Damià Calvet, ha explicat que l'impost va ser impugnat pel govern de Rajoy perquè "ho qüestionaven tot i no van entendre com d'avançada era la mesura". El conseller ha recordat que el 2016 l'impost va permetre recaptar 18 milions d'euros. "És una mesura positiva per mobilitzar com més ràpid millor els habitatges buits i, alhora, gravar els que no es mobilitzen per poder fer polítiques actives d'habitatge", ha conclòs.