El Tribunal Constitucional ha desestimat per unanimitat el recurs d'empara electoral del PSOE per al recompte de vots nuls a Madrid després de les eleccions generals espanyoles del passat 23 de juliol. Els jutges han aprovat, d'aquesta forma, la ponència de la magistrada Laura Díez, ex alt càrrec del govern espanyol, qui es mostrava favorable de desestimar les demandes dels socialistes en considerar que no existeix un dret incondicional per procedir a aquest nou recompte de vots quan hi ha indicis d'irregularitats

D'aquesta forma, el Constitucional s'alinea amb el criteri de la Fiscalia, qui aquest mateix dilluns també demanava desestimar el recurs presentat pel partit de Pedro Sánchez per tal de recomptar els 30.000 vots nuls de Madrid. D'aquesta forma, als socialistes se'ls escapa l'esperança d'esgarrapar-li al Partit Popular un escó i que no els hi calguessin els vots favorables de Junts per Catalunya a la investidura. A hores d'ara, els socialistes necessiten el vot favorable de Junts, mentre que, si guanyen un escó, només necessitarien l'abstenció. 

El Constitucional també fa referència a altres principis com la conservació de les actes electorals vàlidament celebrades i la presumpció de validesa de les juntes electorals. Alhora, el TC també alerta de la desproporció que es produiria entre la finalitat que persegueix la demanda i el mitjà per aconseguir aquesta pretensió que portaria a revisar uns 30.000 vots nuls de les eleccions generals del passat 23 de juliol. L'òrgan judicial rebutja, d'aquesta forma, que s'hagi produït una vulneració de l'article 23 de la Constitució, és a dir, del dret a la participació política dels socialistes. 

 

L'intent del PP de recusar Díez

Així mateix, el Partit Popular va intentar, sense èxit, recusar Díez perquè havia estat assessora de la Moncloa.  El tribunal va entendre que la ponent no tenia relació directa amb el cas, per la qual cosa no podia beneficiar-se de qualsevol resultat. I és per això que es van tombar les intencions del PP d'apartar la magistrada.

Aquest dilluns, la Fiscalia del Tribunal Constitucional va demanar a l'òrgan judicial que desestimi el recurs del PSOE. En el seu escrit remès al TC, el ministeri públic esmena la seva posició, ja que en el procediment davant el Tribunal Suprem sí que va donar suport al recurs del PSOE "davant el resultat electoral ajustat" i per "buidar qualsevol apunt de dubte raonable sobre la voluntat veritable i exacta" dels ciutadans.