El Tribunal Constitucional (TC) ha donat la raó a una dona a qui la sanitat pública de Múrcia va derivar a un centre privat a Madrid per avortar. Sota quina justificació? A la dona se li va justificar aquesta decisió afirmant que cap metge de la regió estava disposat a fer aquest procediment, és a dir, que hi havia una objecció de consciència generalitzada. Segons la justícia, el sistema sanitari murcià va vulnerar així els drets fonamentals de la dona en negar-li el procediment recollit per la llei i obliga a indemnitzar-la. 

La dona va denunciar els fets en un primer moment davant el Tribunal Superior de Justícia de Múrcia (TSJM), que va donar la raó al sistema sanitari. Tanmateix, l'afectada va dur la seva lluita davant el Constitucional, que li ha donat la raó. La sala primera del TC de forma unànime ha sentenciat contra la negativa del sistema sanitari de Múrcia de prestar aquest procediment a l'afectada. 

Els magistrats han estimat el recurs d'empara presentat per la dona per entendre que la sanitat murciana, en derivar la dona a un centre privat a Madrid, comunitat autònoma diferent de la seva residència habitual, ha vulnerat el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs, tal com va quedar configurat a la recent sentència del TC sobre la llei de l'avortament del 2010. L'excusa del sistema murcià sobre que cap metge volia fer aquest procediment no és suficient per al Constitucional, que explica que aquesta exempció només hagués estat possible si tots els professionals haguessin exercit el seu dret a l'objecció de consciència tal com estableix la llei, és a dir, "individualment, de forma anticipada i per escrit", cosa que en aquest cas no va quedar acreditat.

La importància de l'entorn per avortar

El Constitucional ha fixat que "la previsió legal que garanteix que la interrupció de l'embaràs s'ha d'efectuar als centres de la xarxa sanitària pública de la mateixa comunitat autònoma, llevat dels supòsits excepcionals en què el servei públic de salut no la pugui facilitar per una objecció de consciència generalitzada, constitueix una garantia que s'efectua d'acord amb les exigències constitucionals". El tribunal ha subratllat que cal salvaguardar "que la dona que interromprà l'embaràs, que es troba en una situació de vulnerabilitat física i emocional, no surti del seu entorn habitual i pugui comptar amb els suports dels seus familiars per fer front a aquesta difícil situació de la manera menys traumàtica possible".

En conseqüència, resol que la sanitat pública de Múrcia va vulnerar el dret a l'avortament de la dona perquè no hi havia cap motiu excepcional que justifiqués que no van poder facilitar la prestació reclamada.