L'aplicació de l'article 155 a Catalunya, que va cessar el Govern Puigdemont i va dissoldre el Parlament de Catalunya després de la proclamació d'independència, és constitucional. Així ho ha acordat per unanimitat el ple del Tribunal Constitucional, que aquest dimarts ha desestimat la pràctica totalitat dels recursos presentats per més de 50 diputats d'Unidas Podemos i pel Parlament de Catalunya. Només s'ha estimat parcialment un petit precepte, però tota la resta ha estat avalat per l'alt tribunal. El TC només ha avançat l'acord, però no el contingut. Les sentències es coneixeran en els pròxims dies.

D’aquesta manera, en dues sentències, el Tribunal Constitucional ha desestimat la gran majoria dels recursos presentats per Unidas Podemos i el Parlament contra l'acord del Senat del 27 d'octubre del 2017. També avala la polèmica dissolució del Parlament, una de les mesures més qüestionades pels recursos. Només ha estimat la impugnació a la regla que privava d’efectes a la publicació oficial de disposicions normatives o actes, sense autorització del govern espanyol o en contra d’allò disposat per aquest.

Gràcies a l'aplicació de l'article 155, el govern de Rajoy va dissoldre el Parlament de Catalunya, va cessar el Govern del president Carles Puigdemont en ple ―juntament amb altres alts càrrecs de la Generalitat― i va convocar eleccions catalanes per al 21 de desembre d'aquell any.

El recurs d'inconstitucionalitat d'Unidas Podemos va ser presentat el desembre del 2017 i el del Parlament el gener del 2018, després que Roger Torrent assumís la presidència de la cambra catalana. Els recursos demanaven la nul·litat de l'acord del Senat i, com a conseqüència, de les decisions que va prendre posteriorment el govern de Mariano Rajoy.

"El 155 permet enviar instruccions directes de compliment a les comunitats autònomes i fins i tot assumir algunes accions executives, però segur que no permet dissoldre el Parlament ni el Govern", va denunciar el llavors líder dels comuns Xavier Domènech. L'alt tribunal, després de llargues deliberacions, no ha opinat el mateix.

Per ara, només s'ha facilitat la part dispositiva. Durant els pròxims dies es publicaran les dues sentències senceres.