El Tribunal Constitucional alemany no ha admès a tràmit la petició d'un ciutadà alemany que demanava al tribunal que es pronunciés sobre si el land de Baviera podia convocar un referèndum d'independència. Això no suposa, a la pràctica, no pronunciar-se sobre la qüestió, han comentat a El Nacional fons jurídiques coneixedores del sistema constitucional alemany. 

Això sí, en la providència d'inadmissió -que en cap cas és una sentència- el Constitucional alemany entén que la Llei Fonamental no contempla aquesta possibilitat perquè aquesta llei impedeix els lands separar-se d'Alemanya. 

"A la República Federal d'Alemanya, que és un Estat-nació basat en el poder constituent del poble alemany, els estats no són amos de la Constitució. Per tant, no hi ha espai en el marc constitucional perquè els estats individuals intentin separar-se”, argumenta el tribunal.

L’independentisme bavarès

El moviment independentista bavarès no és massa conegut però té una llarga tradició en aquesta regió, una de les més riques de l’RFA. Baviera va ser, fins i tot, independent durant u període breu de temps al segle XIX; just abans d’incorporar-se a com a Estat a l’Alemanya unificada, el 1871. Però ja en aquell moment, molts bavaresos se sentien més propers a l’Àustria catòlica, que als prussians protestants. 

"La independència de Baviera no la decidirá un tribunal sinó el poble bavarès" ha estat la resposta via Facebook del líder del Partit de Baviera, Florian Weber. Aquesta formació només va obtenir el 2,1% dels vots a les eleccions municipals del 2013.