Les conselleres de Salut, Agricultura i Cultura, Alba Vergés, Teresa Jordà i Laura Borràs, han viatjat aquest dimarts a Bèlgica per trobar-se amb els seus predecessors en el càrrec, Toni Comín (Salut), Meritxell Serret (Agricultura) i Lluís Puig (Cultura), per fer el tradicional traspàs de carteres després de ser nomenades com a membres del nou Govern de Quim Torra.

Les tres noves conselleres han agraït la tasca dels consellers a l'exili i els han transmès "l'honor" d'agafar el seu relleu i han assegurat que "la seva veu no s'apagarà". Jordà ha assegurat que "això que estem fent avui no hauria d'haver passat mai", i ha destacat que Serret hauria de ser "a casa". "Som aquí com a conseqüència de la repressió política de l'estat espanyol", ha recordat Vergés. "Sé del cert que ni apagaran la veu del conseller Comín, ni la meva, ni dels que són a la presó o els que han anat a l'exili".

Les noves conselleres també han posat èmfasi en la "necessitat" que Catalunya disposés d'un Govern després de mesos d'intervenció pel 155. "Fer Govern també és una forma de defensar-nos", ha dit per la seva banda Borràs, que ha agraït la "generositat" de Puig i la resta de consellers que volien restituir. "L'objectiu del Govern és també conegut: que deixi d'haver-hi presos polítics i exiliats i puguem treballar per un país millor", ha conclòs la consellera de Cultura, que ha dit que "tot sobrarà" de l'acció de govern si no és possible "tornar a casa" els seus predecessors.

L'acte s'ha celebrat a la delegació del Govern a Brussel·les i és el primer acte polític que s'hi fa en set mesos, etapa durant la qual ha estat intervinguda pel 155. En aquest sentit, Puig ha agraït al personal de la delegació "tot l'esforç" durant aquest temps, durant el qual el govern espanyol va cessar la llavors directora de Relacions Exteriors de la Generalitat, Marina Borrell, per la participació de Puig en un esdeveniment cultural dins de l'edifici.

Ha estat un traspàs de carteres anòmal, ja que no s'ha pogut fer a les seus dels diferents departaments, com és tradició, per culpa de la situació d'exili que pateixen els tres consellers a Brusel·les des del novembre passat. De fet, de moment, només s'ha pogut fer un traspàs de carteres amb normalitat, el de Justícia, ja que Carles Mundó va poder ensenyar el departament a la nova consellera, Ester Capella, durant aquest dilluns.