La magistrada del jutjat de Primera Instància n. 3 d'Osca ha dictat aquest matí una interlocutòria en la qual s'acorda iniciar la tramitació de les diligències obertes en el seu dia contra els dos últims titulars del Departament de Cultura de Catalunya, l'exconseller Santi Vila i el conseller Lluís Puig, per si els fets denunciats poden ser constitutius d'un possible delicte de desobediència i/o delicte de prevaricació administrativa.

Després d'estimar el recurs presentat per l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, i tenint en consideració els informes presentats per la Fiscalia del Tribunal Suprem i la Fiscalia Provincial d'Osca, la magistrada ha acordat iniciar la instrucció de la causa però descarta continuar la investigació judicial per un possible delicte d'apropiació indeguda, tal com sol·licitava l'advocat del consistori.

El Tribunal Suprem va arxivar la denúncia contra els dos polítics perquè ja no són aforats. Tot i això, el jutjat 3 d'Osca, en la seva interlocutòria d'aquest dimecres, demana al Parlament de Catalunya que informi si Lluís Puig és diputat o no, ja que si ho fos, aquest jutjat no tindria competència per la instrucció de la causa contra ell.

Denúncia als jutjats d'Osca

L'advocat de Vilanova de Sixena, doncs, va presentar la denúncia als jutjats d'Osca i aquests van ordenar el sobreseïment provisional el 29 de desembre del 2017 perquè no s'havien adjuntat els documents que acreditaven els fets juntament amb la denúncia. Vilanova de Sixena va recórrer l'11 de gener aportant la documentació requerida i el jutjat d'instrucció 3 d'Osca ha acceptat aquest dimecres el recurs i acorda, així, seguir amb la investigació.

La denúncia per desobediència es va presentar el 25 de setembre contra els dos consellers (a Vila també se'l denunciava per prevaricació) perquè encara no havien lliurat les 44 peces d'art del monestir de Sixena que estaven dipositades al Museu de Lleida i que eren objecte de l'execució provisional de la sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca. La Sala del Suprem va demanar a la fiscalia que avalués tant la seva competència com el contingut de la denúncia com a pas previ a l'admissió de la mateixa i la fiscalia, amb data 10 d'octubre del 2017, es va pronunciar favorablement a la denúncia.

Segons la fiscalia, hi havia indicis per acusar de desobediència tots dos consellers per "haver-se negat obertament al compliment de les resolucions judicials que els obligaven a lliurar les 44 obres d'art del Museu de Lleida a Sixena". També considerava que es podia acusar de prevaricació Vila perquè el 18 d'abril del 2017 "va negar-se a complir les ordres judicials" perquè, segons va al·legar, "no es podia disgregar la col·lecció del Museu de Lleida i no es podia fer sense la seva autorització".

En l'escrit que el ministeri públic va fer arribar al TS, es recollia que hi havia hagut desobediència expressa almenys en tres ocasions. Per part del conseller Santi Vila, en el pla de transport del 20 de juliol del 2016 i el lliurament de les peces el 25 de juliol del 2016 i el 8 de novembre del 2016. I per part del conseller de Cultura Lluís Puig, del pla de transport el 25 de juliol del 2017 i del lliurament de les peces el 31 de juliol, "tot i que a tots dos se'ls va informar de les responsabilitats penals que aquestes omissions podien comportar", recordava. La fiscalia, en canvi, considerava que no hi havia tampoc llavors prou proves per acusar els consellers d'apropiació indeguda.