La consellera de Cultura, Turisme i Esports de la Comunitat de Madrid, Marta Rivera de la Cruz, ha criticat el nomenament com a ministre de Cultura i Esport de Miquel Iceta, qui "no té cap vinculació ni trajectòria" en aquest àmbit, al mateix temps que ha afirmat que l'"inquieta" que aquesta cartera "hagi d'estar en mans d'un nacionalista català".

"Espero que el senyor Iceta entengui que és el ministre de Cultura d'Espanya, no del PSC", ha expressat Rivera de la Cruz en una entrevista amb l'agència Efe, on ha titllat de "decebedora" que la Cultura i l'Esport siguin "el comodí on s'encaixa a qui cal encaixar en algun lloc".

Rivera de la Cruz ha subratllat que "tot torna a començar quan arriba un ministre nou" i queden molts assumptes "pendents" sobre la taula, com l'Estatut de l'Artista, la Llei de Mecenatge, la Llei del Cinema o la gestió dels fons europeus. "Portem quatre ministres de Cultura en tres anys, amb tot el que això significa", ha criticat la consellera madrilenya.

La Comunitat de Madrid treballarà amb "lleialtat" al nou ministre, a qui espera traslladar-li "amb detall" els projectes que engegaran en aquesta legislatura, com la nova Oficina de l'Espanyol, l'organisme que dirigirà Toni Cantó.

"Espero que ens ajudi i entengui que a Madrid estan bona part de les grans infraestructures culturals de l'Estat, que la Comunitat de Madrid les recolza i col·labora en els seu sosteniment, i que aquest intercanvi sigui recíproc", ha asseverat. 

El comiat d'Iceta

El fins ara ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, ha admès en l'acte de traspàs de cartera que sent molt deixar aquest ministeri. "Ho dic així de clar. Hi hem posat molta il·lusió i hores. Però he trobat un consol, el deixaré en mans d'una alcaldessa de Puertollano", ha afegit. Isabel Rodríguez és la quarta responsable de Política Territorial del mandat de Pedro Sánchez i exercirà també de portaveu de l'executiu.

En el seu primer discurs com a ministra, Rodríguez ha reivindicat que la fórmula d'un Estat "que garanteix la igualtat de tots i que solidàriament compensa els territoris" segueix sent necessària. Una fórmula que, segons ha dit, es va posar en marxa amb la democràcia i la Constitució.

Per a Iceta, el fet que fins ara Isabel Rodríguez hagi estat alcaldessa, suposa una "exigència addicional" per al nou càrrec i ha afegit que els ajuntaments estan esperant el cop de mà que l'Estat els deu. En aquest sentit, ha dit que el desenvolupament constitucional s'ha centrat en les comunitats autònomes i que, potser, els ajuntaments s'han sentit deixats de banda.

 

Foto principal: Miquel Iceta rep la cartera del seu antecessor / EFE