La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Clara Ponsatí, ha donat per fet que s'ocuparan els col·legis electorals per evitar que siguin precintats per la policia per impedir el referèndum. A més, Ponsatí ha demanat el "màxim civisme" a aquells que puguin estar aquest cap de setmana en els centres i ha demanat als ciutadans que cuidin el mobiliari, el material i les instal·lacions. "Que quan surtin aquest tot millor que quan van entrar", ha dit.

"No anticipo cap tipus de problema per a cap empleat de la Conselleria d'Ensenyament", però davant de les actuacions de Fiscalia que considera insòlites, comprèn que la gent estigui preocupada, encara que ha afegit que han estat extremadament acurats des del Govern.

La consellera ha afirmat que no sap què passarà divendres quan s'acabin les classes, i ha defensat que el referèndum és legal i que Fiscalía s'està "extralimitant" i no té fonament legal per a les seves amenaces.

Ha dit que, fins on sap, els Mossos d'Esquadra han anat a investigar si s'han fet ordres a centres educatius o directors: "Ja poden anar investigant, perquè no s'ha donat cap instrucció sobre el referèndum a cap professor ni institut".