La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha celebrat aquest dijous els esforços de l'Alguer per normalitzar l'ús del català. Així ho ha expressat després de lliurar la Creu de Sant Jordi al poeta Antoni Canu, a qui ha descrit com "ambaixador cultural de l'Alguer" per ser un "exemple de compromís vital amb la llengua". En aquest sentit, Garriga ha recordat la necessitat que el català, "amb totes les seves variants, es mantingui ben viu i ens connecti a través de tots els àmbits possibles". Durant la seva visita a l'illa, Garriga s'ha reunit amb el síndic de l'Alguer, Mario Conoci, així com amb diferents representants d'entitats culturals de la ciutat.

Reptes compartits

Garriga ha defensat que Catalunya i l'Alguer tenen "reptes compartits, com el foment de l'ús social de la llengua". A parer seu, el català és un símbol d'unió entre les dues parts, "un element fonamental per a la vertebració, cohesió i identitat dels territoris de parla catalana", ha expressat. Garriga, que es troba en aquella localitat perquè ha lliurat la Creu de Sant Jordi al poeta Antoni Canu, ha volgut destacar i valorar el fet que a l'Alguer "hi ha un teixit associatiu que fa una feina imprescindible per a la conservació, difusió, ús i normalització del català".

No obstant això, ha sostingut que la cultura "no es fa sola", sinó que la construïm entre tots dia rere dia", i per això ha afegit que la llengua hauria de "mantenir-se ben viva i que ens connecti a través de tots els àmbits possibles".

Antoni Canu, Creu de Sant Jordi

La consellera ha viatjat fins a l'Alguer aquest dijous per lliurar la Creu de Sant Jordi a Antoni Canu, de 92 anys, qui va ser reconegut amb aquesta distinció el 2020, però a causa de la pandèmia de coronavirus no se li havia pogut donar abans. És la primera vegada que el guardó es lliura fora de Catalunya, un fet "excepcional" a causa de l'avançada edat de l'escriptor, que ha fet del català la seva llengua literària.

La consellera de Cultura ha presentat Canu com a "exemple de compromís vital amb la llengua" i "ambaixador cultural de l'Alguer" i ha fet valdre la seva poesia "poc artificiosa, de vers àgil i d’aparent senzillesa", que a la vegada tracta "temes molt profunds". Garriga també ha subratllat la importància de l’acte per atorgar "la solemnitat que pertoca a l’entrega d’aquest guardó".

 

Foto principal: la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, fa entrega de la Creu de Sant Jordi al poeta Antoni Canu a l'Alguer / ACN