La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró (Junts), ha tornat avui a Sabadell, ciutat de la qual va ser regidora, amb motiu de la Festa Major. Durant les celebracions, Ciuró ha acompanyat als galejadors i els castellers de Sabadell en les festivitats. Fins-i-tot se l'ha pogut veure guarnida amb la faixa tradicional dels galejadors i posant-- trabuc en mà-- amb els membres de la colla. 

En un vídeo compartit a Twitter, es veu com la consellera s'ha posat la faixa verda amb l'ajut d'un galejador a la Fira de Sabadell.

La consellera no ha dubtat en agrair als galejadors la seva participació a través de les xarxes socials: "Ha estat un plaer sentir-me una més de la vostra entitat", ha dit la consellera en una piulada. A més, ha desitjat sort a la nova Entitat de Galejadors, formada pels Federins de la Creu Alta i els Trabucaires de Gràcia-Colla Antiga de Sabadell, que s'estrena a les festivitats d'aquest any.

TUIT lourdes ciuro sabadell

Els galejadors

Els galejadors formen part de la cultura popular catalana. Segons la tradició ancestral, les colles de galejadors solen sortir a les cercaviles, o en el cas de Sabadell el Seguici Festiu, durant les Festes Majors de pobles i ciutats arreu de Catalunya. Dels galejadors també se'n diu trabucaires o bandolers, depenent del municipi.

Tradicionalment, solen desfilar guarnits amb espardenyes, faixes i barretines, i culminen la cercavila "fent gala", és a dir, disparant armes de foc a l'aire. Les armes en qüestió solen ser trabucs, carrabines, fusells o escopetes de pólvora. 

A la Festa Major de Sabadell d'enguany, la colla de galejadors i galejadores han donat el tret de sortida-- metafòric i literal-- a les celebracions. Concretament, l'entitat ha disparat dues salves de pólvora i l'Ajuntament s'ha il·luminat amb els colors de la bandera de Sabadell. Així han sonat els trabucs: 

La Festa Major de Sabadell se celebra del 3 al 6 de setembre. A causa de la pandèmia, enguany les festivitats s'han vist restringides per les mesures sanitàries, i per tant moltes de les celebracions s'han dut a terme en espais a l'aire lliure amb aforament limitat i amb entrades numerades. 

 

Foto principal: la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, juntament amb l'Entitat de Galejadors de Sabadell amb motiu de la Festa Major / @JuntsXSabadell via Twitter