El conseller a l'exili i actual director Internacional de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig, ha viatjat avui a la Catalunya Nord i ha participat en un acte sobre el Consell per la República organitzat per l'ANC al Casal de Perpinyà.

Aquesta és la primera vegada que un dels membres del Govern exiliat a Bèlgica torna a trepitjar terra catalana, i també el primer acte en aquest sentit celebrat a l'Estat francès.

Puig ha assegurat que la seva aparició ha estat "molt meditada" i que feia temps que els membres del Govern a l'exili parlaven sobre la "necessitat de tornar a trepitjar terres catalanes". Visiblement emocionat, ha afirmat que la visita és una "forma d'intentar portar l'agraïment del president Puigdemont i de la resta del govern" a la Catalunya Nord.

Poca gent sabia que Puig viatjaria a Perpinyà i a l'acte s'anunciava que hi participaria per videoconferència. Però el conseller ha arribat a Perpinyà a primera hora d'aquest matí provinent de Waterloo, en un viatge que s'ha allargat tota la nit, segons informa l'ACN. Ha reivindicat el paper que la Catalunya Nord té en el procés català. "És la primera vegada que venim des que vam marxar a l'exili i, per tant, és molt emotiu pensar que et trobes amb gent que parla la mateixa llengua que tu. Ha estat un dia molt agradable", ha remarcat. 

foto 3441082


Sobre una possible reacció de l'Estat francès contra la seva visita, Puig ha dit que no saben com pot actuar però ha recordat que són "ciutadans europeus lliures", que s'han presentat davant la justícia quan se'ls ha requerit i que, per tant, no esperen que hi hagi cap mena d'actuació. "França és una República democràtica i té les seves maneres d'actuar. No hi ha en aquests moments cap reclamació en contra nostra", ha recordat. En aquest sentit, ha afegit que viatgen per Europa i per la resta del món "no per fer turisme" sinó per "seguir el procés lliure i democràtic". 

Durant l'acte de presentació, Puig ha assegurat que el compromís és ara centrar tots els esforços a "arrencar amb força el Consell per la República". En aquest sentit, ha apuntat, parafrasejant paraules de Clara Ponsatí, que "és l'única institució catalana no sotmesa a les urpes de l'Estat espanyol" i que volen que "hi sigui tothom". La previsió és també que en un termini de d'onze mesos es pugui fer l'assemblea constituent i que "tothom pugui exercir el seu primer dret a vot". 

El conseller ha admès que aquest procés "no té cap manual d'instruccions" perquè "no s'havia fet mai" i que, per tant, "ningú sap exactament què cal fer després de cada pas". Malgrat això, ha dit que volen ser "plurals" i que això sovint comporta "una necessària lentitud per tal de remar i avançar per arrencar aquest tren amb prou velocitat perquè ningú en quedi al marge". 

A l'acte també hi ha participat el responsable d'operacions de Republicat, Jaume Cabani, que ha detallat els aspectes més tècnics per registrar-se al Consell per la República i ha avançat que estan treballant en una aplicació mòbil que permetrà fer votacions. També hi ha intervingut el professor nord-català, Alà Baylac-Ferrer. 

Puig ha aprofitat per visitar l'abadia benedictina de Sant Miquel de Cuixà (Conflent), recinte emblemàtic de la història de Catalunya.