El Govern va confirmar aquest dimarts que el president, Pere Aragonès, participarà el dia 19 a la cimera hispanofrancesa que se celebrarà al MNAC de Barcelona, encapçalada per Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. L'executiu està encara abordant amb la Moncloa quin paper assumirà Aragonès, més enllà de la rebuda dels visitants i la salutació protocol·lària. Això, tenint en compte que mentre els dos mandataris es reuneixen al MNAC, al carrer les entitats i els partits independentistes, entre els quals ERC s'estaran manifestant en contra; i que, a més, Sánchez no amaga que la intenció en situar la trobada a Barcelona és demostrar que el procés independentista ha acabat.

Com a prèvia, el Govern disposa de la cimera que es va celebrar el 2006 a Girona, on el president Pasqual Maragall va participar en un fòrum paral·lel a la reunió, en què va exposar el paper de Catalunya entre els dos Estats. Així mateix, el president va assistir al dinar oficial convocat en el marc de la trobada. A aquella cita era present també un membre de l'actual executiu. Es tracta del conseller d'Universitats i Recerca, Quim Nadal, aleshores conseller de Presidència del Govern de Maragall, que es trobava en funcions mentre es constituïa el nou executiu de José Montilla.

Maragall i Nadal

Maragall no va participar a la rebuda als dos presidents. Tampoc Nadal va ser a la rebuda, tot i que de manera indirecta va tenir un paper atès que l'alcaldesa Anna Pagans va obsequiar a Jacques Chirac el llibre La catedral de Girona, obra de l'aleshores conseller de Presidència, que és també historiador i exalcalde de la ciutat-

Nadal va arribar a la una del migdia a Girona després de passar el matí al Parlament i es va trobar amb Maragall a la plaça de la catedral, on havien d'esperar els dos presidents. Això no obstant, un impacient Maragall va proposar aprofitar aquella estona per visitar la catedral en comptes d'esperar palplantats.

Enganxada amb la ministra

Des d'allà es van dirigir a l'església de Sant Pere de Galligants on es va celebrar l'apat, primer amb un aperitiu al claustre i, tot seguit, el dinar a la nau central. En total eren uns 150 comensals, entre els responsables de les dues delegacions, ministres, alts càrrecs i autoritats diverses. El dinar el van servir els germans Roca, amb una amanida de tardor amb raviolis de bolets i vedella de Girona amb salsa de ratafia. Tot plegat amb vins de l'Empordà i cava català. 

Després del dinar, el conseller va tornar a Barcelona, no sense abans protagonitzar a la porta de l'església una de les seves enganxades amb l'aleshores ministra de Foment, Magdalena Álvarez. El motiu va ser que la ministra li va retreure que atiava el foc contra el ministeri per les deficiències a Rodalies. Un nou exemple que les cimeres sempre s'acaben convertir també en espai per a la disputa del territori.