ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Davant l'escalada del conflicte a Ucraïna per la invasió russa, que va començar el dijous passat, el Consell per la República ha emès un comunicat per deixar ben clara quina és la situació en aquesta guerra. Així, el Consell "condemna les accions militars per part de la Federació Russa en territori d'Ucraïna, que impliquen una vulneració flagrant del dret internacional, i condemna el recurs a l'amenaça nuclear, que comporta un agreujament del conflicte i deteriora les condicions per a una resolució negociada". Cal tenir en compte que el president rus, Vladimir Putin ha amenaçat d'enviar bombes nuclears a tots aquells que responguin al seu atac contra Ucraïna, posant en alerta el món occidental. En aquest sentit, l'entitat independentista ha volgut expressar la seva màxima solidaritat amb la població civil ucraïnesa, "víctima de vulneracions greus de drets humans", i amb el seu govern legítim.

 

Dret a l'autodeterminació 

Anant més enllà, el Consell per la República ha volgut recordar que consideren que "el dret a l'autodeterminació no pot ser manipulat per legitimar l'ús unilateral de la força per part de cap estat", remarcant que "exigeix el respecte als seus principis normatius, basats en el lliure consentiment i la democràcia". Per tot plegat, ja que "la seva vocació és la resolució pacífica dels conflictes territorials", l'autodeterminació no es pot emprar per "resoldre aquests conflictes per mitjà de la guerra". A més, en un context com l'actual, aquesta entitat independentista ha volgut destacar que el dret a l'autodeterminació es reconeix universalment a tots els pobles en la Carta de les Nacions Unides i en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. 

Per tot plegat, en el seu comunicat el Consell per la República fa una crida per tornar "immediatament" a la via diplomàtica i de la resolució per trobar una sortida al conflicte. Aquesta via diplomàtica s'ha de basar, reclama el Consell, en els Acords de Minsk i "el necessari respecte del dret internacional i dels drets humans". Aquest dilluns al matí, han començat les negociacions entre Ucraïna i Rússia, que tenen lloc a Pripiat, Bielorrúsia. Allà s'hi reuneixen les delegacions de tots dos països per negociar un alto el foc per part de Rússia després de cinc dies de guerra.

El paper de la UE 

Finalment, el Consell per la República recorda en el seu comunicat que el paper de la Unió Europea en la crisi és "fonamental" i ha de tenir veu pròpia i forta perquè la resolució del conflicte es faci en el marc de la seva Carta de drets fonamentals. Ahir diumenge, la Unió Europea va anunciar que s'implicava de ple en la guerra quan Josep Borrell va fer públic el subministrament d'armes i el finançament directe de l'exèrcit ucraïnès. "Ha caigut un tabú, que deia que la UE no proporcionava armes en una guerra. Ho estem fent. Aquesta guerra requereix que ens impliquem per donar suport a l'exèrcit ucraïnès", va afirmar. A banda d'aquest subministrament, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va avisar que tallaran l'emissió del principal mitjà de comunicació del Kremlin, Russia Today.

Trobada amb el Congrés Nacional Kurd 

Aquest cap de setmana, el Consell per la República s'ha reunit amb una delegació del Congrés Nacional Kurd a Brussel·les. Es tracta d'una trobada diplomàtica que l'ha encapçalat el president a l'exili, Carles Puigdemont, i pel líder kurd Ahmed Karamus, per "conèixer de més a prop la realitat de les dues nacions". Aquesta reunió es produeix pocs dies abans del ple que el Consell ha convocat per debatre la investidura de Carles Puigdemont. El ple està fixat el dia 5 de març a les 11 hores, serà presencial i tindrà com a punt destacat el debat d'investidura i la votació del candidat o candidats.