El Consell per la República s'ha reunit avui amb una delegació del Congrés Nacional Kurd a Brussel·les. Es tracta d'una trobada diplomàtica que l'ha encapçalat el president a l'exili, Carles Puigdemont, i pel líder kurd Ahmed Karamus, per "conèixer de més a prop la realitat de les dues nacions". Aquesta reunió es produeix pocs dies abans del ple que el Consell ha convocat per debatre la investidura de Carles Puigdemont. El ple està fixat el dia 5 de març a les 11 hores, serà presencial  i tindrà com a punt destacat el debat d'investidura i la votació del candidat o candidats.

consell tuit

Puigdemont per ara no ha anunciat formalment la seva candidatura, però tot indica que la materialitzarà. Segons el reglament aprovat per l'assemblea de representants, ara s'obrirà un termini per a la presentació de candidatures, que requeriran l'aval d'un 20% dels representants. Si tal com es preveu Puigdemont es presenta, haurà d'exposar davant el plenari un programa d'acció política, seguint la pràctica habitual dels Parlaments. En cas de superar la votació, serà el president del Consell per la República, un càrrec que ja ostentava actualment però de forma provisional.

Aquest serà el segon plenari presencial del parlament del Consell per la República, després del primer que es va celebrar a Canet de Rosselló el 14 de novembre. L'assemblea de representants està presidida per Ona Curto (CUP), després que els 121 representants de l'òrgan van ser escollits en unes eleccions convocades el 29, 30 i 31 d'octubre. Entre vuit candidatures que es van presentar per assumir la presidència del legislatiu, Curto va aconseguir el 50,4% dels vots. Com a vicepresidenta primera va ser escollida l'alcaldessa de Banys d'Arles, Maria Costa (Unitat Catalana), mentre que l'exregidor d'ERC Jordi Pessarrodona ocupa la vicepresidència segona; pel que fa a les secretaries, la primera va quedar en mans del periodista i militant d'ERC Joan Puig i la segona, per a la diputada de Demòcrates Assumpció Laïlla.

El govern provisional del Consell ha presentat el denominat Ministeri Lliure d'Exteriors, que preveu crear una xarxa diplomàtica civil en defensa de la independència de Catalunya, anant més enllà del que pot fer la conselleria d'Exteriors. La iniciativa està coordinada per l'exdirigent de l'ANC Adrià Alsina, que va participar en la presentació a Brussel·les al costat de Puigdemont i de la jurista Neus Torbisco. Alsina va precisar que el Consell ha començat a fer contactes amb persones de perfils potents perquè assumeixin aquesta representació. “El que fem és una xarxa diplomàtica, però el funcionament serà com el de qualsevol altre ministeri. Hi haurà coordinació, formacions i altres aspectes que ja detallarem més endavant”, va indicar. Puigdemont va argumentar que totes aquelles accions a l'exterior que poden representar una persecució per a representants de l'administració de la Generalitat les pot fer el Consell per la República "sense por" i sense haver de donar explicacions a cap ministre o demanar permís a cap ambaixada. "El Consell ha d'assumir una funció que li és prohibida al Govern de Catalunya i a les seves institucions", va explicar.