El Consell per la República Catalana ha aprovat aquest dissabte el Document Marc per a l'impuls dels Consells Locals que regula i unifica les seves funcions i els criteris de constitució. Així doncs, aquestes institucions signaran ara una "Carta de compromís" que determinarà, entre d’altres qüestions, els objectius i finalitats polítiques dels Consells Locals i els seus principis de funcionament.

Aquesta important signatura implicarà el seu reconeixement formal, el dret a utilitzar la imatge corporativa del Consell per la República, el dret i el deure de coordinar-se amb els seus òrgans polítics i el dret a tenir una interlocució estable amb l’estructura tècnica.

"La relació dels Consells Locals amb el Consell esdevé clau per dotar de fortalesa estratègica al conjunt de la xarxa de Consells i d’orientació compartida i coordinada d’accions i projectes", assegura l'organització de Brussel·les en un comunicat.

Aquest acord s'ha produït el mateix dia que s'ha constituït Arenys de Munt com a Consell Local per la República, el cinquè juntament amb Cornellà de Terri, Sant Cebrià de Vallalta, Vilobí d’Onyar i Amer. I està previst que en les properes setmanes s'anunciïn nous Consells arreu del país.

Objectius dels Consells Locals

Els Consells Locals, formats per regidors del municipi que pertanyen a partits favorables a la República Catalana, entitats sobiranistes i ciutadans individuals, tindran una sèrie d'objectius en comú per "fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre".

Entre aquests propòsits, destaquen l'impuls i la promoció de la unitat d'acció estratègica per a la plena instauració de la República Catalana, reconèixer el Consell per la República com a única institució legítima per a regular el seu funcionament i exercir com a espai de representació política lliure i sobirà en el municipi, no limitat pels poders de l’estat espanyol.

D'altra banda, els Consells Locals hauran de col·laborar amb el Consell per la República, en el marc de promoure la seva inscripció i dinamitzar la participació dels inscrits fent consultes i processos participatius, així com formar els ciutadans en l'ús d'eines digitals (aspecte clau per mobilitzar-se de manera coordinada).

Amb tot, els Consells Locals també tindran la funció de donar suport a la campanya de “Consum Estratègic” de l’ANC i campanyes similars d’altres entitats, per tal de dona'ls-hi més força i repercussió; acompanyar en la creació de caixes de resistència; i promoure la participació en el Debat Constituent.

Tot plegat, expliquen des de Waterloo, amb l'objectiu principal de construir espais de sobirania "de baix a dalt" des dels barris, pobles, ciutats i comarques, "per avançar en una estructura de poder republicà arrelat al territori i al poder de la gent".