El govern del Consell de la República ha demanat a "tots els partits i entitats independentistes" acordar una "estratègia conjunta" a Madrid per condicionar la investidura de "qualsevol president espanyol" a un "compromís clar amb l'autodeterminació i l'amnistia", segons ha informat en un comunicat. Per a l'organisme, "a partir d'ara" l'independentisme té una oportunitat "per avançar conjuntament i de forma irreversible cap a la proclamació de la República Catalana". Així mateix, el Consell de la República ha descartat "les alternatives del diàleg buit" per pactar la investidura de Pedro Sánchez, així com la "concessió de competències". Unes opcions que, segons l'organització, ja ha quedat demostrat "ser una via fallida". 

"El Govern del Consell insta les formacions independentistes que regenerin confiances i teixeixin una unitat real al voltant de la possibilitat de desbloquejar el conflicte entre Catalunya i Espanya", demana el comunicat, tot subratllant "l'oportunitat que el resultat electoral del passat diumenge ha donat al moviment". "Aquesta unitat és indispensable per poder confrontar-se amb eficàcia, però també per recuperar la credibilitat davant la ciutadania", afegeix.

Crítiques a l'abstenció

A banda, el Consell de la República ha admès que el resultat del 23-J "confirma el fet que l'independentisme no es pot permetre el luxe de no combatre en totes i cadascuna de les trinxeres que tingui a l'abast". En aquesta línia, han carregat indirectament contra la crida a l'abstenció i han subratllat que s'ha aconseguit "focalitzar l'atenció altra vegada de la comunitat internacional" gràcies a "totes les ciutadanes i ciutadans que han exercit el seu dret a vot i, sobretot, que ho han fet donant suport a les opcions independentistes". "Després de conèixer el passat diumenge els resultats electorals, el govern del Consell es mostra encara més convençut sobre la capacitat decisòria que els resultats de les eleccions espanyoles han atorgat a les formacions polítiques independentistes", han exposat.

De fet, el passat 27 de juny, aquest organisme independentista va fer una crida a votar els partits independentistes a les eleccions generals per aconseguir "esdevenir clau en l'estabilitat de l'Estat", rebutjant així l'abstencionisme promogut per part del sector sobiranista. El Consell entenia que "el posicionament i l'objectiu d'aquests partits independentistes és el compromís inequívoc i ferm de fer efectiu el bloqueig de les institucions de l'Estat mentre no hi hagi una proposta real i efectiva de resolució del conflicte per mitjà de l'amnistia i l'autodeterminació", ha justificat, tot afegint que això "només es podia assolir mitjançant el desbordament democràtic a les urnes votant independència".