El Consell per la República s’ha posat en marxa aquest dissabte a Brussel·les amb l’acte de presentació encapçalat pels presidents Quim Torra i Carles Puigdemont. La cita s'ha convocat al teatre flamenc KVS de la capital belga i ha hagut celebrar dues sessions arran de la gran afluència de públic.

"No admetis, doncs, consols ni plors, aixeca el cap", amb aquestes paraules del president Lluís Companys que ha llegit l'actriu Sílvia Bel ha arrencat la presentació damunt d'un escenari negre, amb una gran pantalla amb el nom del Consell de la República i dues banderes, la senyera i l'europea.

A les primeres files hi havia una amplia representació del govern amb el vicepresident, Pere Aragonès, al capdavant, i representants dels grups parlamentaris de JxCat i ERC. La CUP ha fet pública una nota en què diu que no participa a l'acte perquè no accepta gestos simbòlics. Sí que han viatjat a Brussel·les el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, així com els responsables del PDeCAT i Demòcrates.

Clara Ponsatí Consell República - ACN

La primera intervenció ha estat la de la consellera Clara Ponsati, que ha subratllat que haver de posar en marxa el Consell per la República demostra que el combat no ha acabat, però també que l'Estat no ha aconseguit derrotar el moviment. "El seu cop d'estat, la deriva autoritària no han pogut ni podran derrotar-lo", ha assegurat situant el Consell per la República com a una eina determinant. Per aquesta raó, igual com han fet la resta d'intervencions, ha advertit que la força del Consell dependrà de la gent que hi faci costat: "Tindrem la força que ens doni la gent", ha reblat.

Ponsatí no ha pogut contenir l'emoció en dedicar un record als "companys represaliats, molt especialment els presos i preses polítiques". "Ens colpeix cada minut de la vostra vaga de fam", ha lamentat, per comprometre's tot seguit a mantenir el combat als tribunals internacionals. "Res ens serà donat, perquè la llibertat només brolla i creix en el coratge. Ha estat un any molt difícil", ha conclòs.

Tot seguit, s'ha llegit una carta de Carme Forcadell. "A l'exterior hi ha molta feina per fer", adverteix Forcadell, que admet que bona part de la feina d'internacionalització haurà de servir per mostrar a les institucions europees la repressió a l'Estat espanyol i demanar-los si és aquesta l'Europa que volen.

Consell per la República Valtonyc - ACN

Lluís Llach s'ha encarregat de presentar el cantant Valtònyc. "Als meus temps se'ns multava o se'ns prohibia, avui la dita democràcia espanyola els empresona", ha ironitzat. Després de l'actuació de Valtònyc, s'ha projectat el parlament de Pau Casals davant de les Nacions Unides. Llach també ha interpretat una cançó, Venim del nord, venim del sud.

El conseller Toni Comín ha explicat els cinc àmbits d'actuació del Consell i el conseller Lluís Puig ha explicat la via de participació dels ciutadans. Puig també ha descrit com funcionarà el Consell, abans que l'acte es tanqués amb les intervencions dels presidents Quim Torra i Carles Puigdemont.

Els membres del Consell per la República

La comissió executiva del Consell per la República quedarà integrada per Puigdemont i Torra, els consellers a l’exili Comín, Ponsatí i Puig; la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; el líder de Demòcrates, Toni Castellà, l’advocada Neus Tobisco-Casalas, i Meritxell Budó.

La presentació ha començat amb retard arran els problemes que ha patit el vol xàrter que sortia de Barcelona en què viatjaven els diputats i membres del Govern.